Heta holmar

Text:

»Välkommen till våran ö, sluta tänk på regn och snö«. De gulklädda herrarnas välkomstsång på Sun Trip Hotel på Gran Canaria i filmen »Sällskapsresan« från 1980 kom att under många år prägla vår bild av Kanarieöarna. Grisfester, mer eller mindre sunkiga lägenhetshotell och rödflammiga turister som suktar efter åttioprocentig rom.

Men något har hänt. Stämpeln som filmen satte på Kanarieöarna håller slutgiltigt på att tvättas bort.

Öarna har på senare år satsat hårt på att fräscha upp sitt något skamfilade rykte. Infrastrukturen har rustats upp, nya lyxiga butiker ska locka shoppingsugna besökare och boendealternativen har blivit fler och exklusivare. Omfattande renoveringar av gamla slitna hotell och nybyggda lyxiga designerhotell är en viktig förklaring till att vinterbokningarna till Kanarieöarna har blivit allt fler, bekräftar både Ving och Fritidsresor som satt in flera nya avgångar.

En tydlig trend är hotell anpassade till olika typer av resenärer. Vuxna par som längtar efter en avkopplande semester vill inte trängas med skrikande barn vid poolen. De som vill ha lugn och ro kan checka in på hotell där ingen under 16 år får bo. För den träningsintresserade finns särskilda hotell med ett digert sportutbud och den som söker stillhet kan bosätta sig uppe i bergen där det är fokus på att må bra och ha nära till vandringsleder.

Det hetaste på Kanarieöarna är enligt resebolagen själva hotellen med egna spaanläggningar som erbjuder behandlingar för alla smaker. Den som kanske ändå saknar ett vintrigt Sverige kan exempelvis välja ett spahotell med igloo-rum.

En annan viktig förklaring till de kanariska holmarnas dragningskraft på soltörstande svenskar har inget att göra med öarna själva. När andra populära vinterresmål skakas av politisk oro, som till exempel Egypten och Thailand, och rädslan för ebola stoppar charterresor till Västafrika, finns Kanarieöarna kvar som en trygg hamn. Inte så exotiskt, men välbekant, lättillgängligt och säkert. Tre faktorer som inte är att förakta för den som bara vill ha lite värme under vintermånaderna.

Fakta | Tre kanariska uppstickare

Playa de Taurito, Gran Canaria. Liten turistort som vuxit fram i dalen mellan de större Puerto Rico och Puerto de Mogán på den sydvästra delen av ön.

Playa Blanca, Lanzarote.  Lugn semesterstad på Lanzarotes sydspets. Närhet till de fina stränderna Playa Dorada och Playa Flamingo.

Fuencaliente, La Palma. Högt belägen bergsby omgiven av banan- och vinodlingar. La Palma framhålls ofta som den mest natursköna av de kanariska öarna, perfekt för den som vill vandra på semestern.