Klädsimmarna

Text:

Bild: Jakob Edholm/usr14

När var och varannan springer maraton är det knappast längre något att skryta om. Nu krävs det tyngre grejer för att imponera på vänkretsen.

Eller så har det helt enkelt blivit lite trist att löpa gata upp och gata ner.

Den som vill avancera i tävlingshierarkin utan att gå direkt på Ironman på Hawaii eller 166 kilometer i Ultra Trail du Mont Blanc kan söka sig till alla de swimrun-tävlingar som nu dyker upp.

Ett swimrun är som ett triathlon minus cykling. Kvar blir alltså löpning och simning i varierande distanser. I Stockholm Swimrun, som avverkades förra helgen, sprangs det 2,1 mil, framför allt i terräng, och simmades 3,9 kilometer i öppet vatten.

Det som också skiljer ett swimrun från ett triathlon är att man inte göra några klädombyten utan kör i samma ställ hela tävlingen.

Skorna ska alltså gå att simma i och måste därför vara extremt lätta och inte suga åt sig mycket vatten. Samtidigt ska de fixa löpning på hala klippor och få bra grepp i skogsterräng. Dessutom måste man klara av att springa i den våtdräkt som är obligatorisk.

Just denna utrustningskombination är ju inte optimal. Det är inte särskilt skönt att springa i en tajt sittande våtdräkt eller för den delen att simma i skor som, även om de är lätta, kommer att sinka simningen.

Till detta kommer en hel del extraprylar. Men den som försöker reda ut vad som är bästa utrustningen för att klara ett swimrun lär inte få något entydigt svar. Förutom att varje tävling har en lista över saker som är obligatoriska finns det nästan lika många tips som tävlande när det gäller om det är vettigt eller inte att använda paddlar, näsklämma, snorkel, midjeväska, handskar, simglasögon, ryggsäck, dolme, kompressionsstrumpor, fenor, barfotaskor eller avklippt våtdräkt. Bara för att nämna några val simspringaren ställs inför.

Tävlingen görs alltid i lag om två.

Fakta | Tre tävlingar att välja på

För den uthållige. Ö till Ö startade redan 2006. Med sina 65 kilometers löpning och 10 kilometers simning i Stockholms skärgård är tävlingen den med längst sträckning i Sverige.

För den tillbakalutade. Farleden är bara totalt 14 kilometer i Arkösunds skärgård. Hembakade bullar och ekologisk frukt i vätskekontrollerna samt en mer generös inställning till utrustning.

För den stressade. Öloppet Sprint utgår från Brännö i Göteborgs skärgård och handlar om totalt 21,5 kilometer, cirka hälften av »stora« Öloppet.