Marängmiraklet

Text:

Bild: Bezav Mahmod

För några månader sedan bestämde sig den matälskande amerikanen Goose Wohlt för att baka äggfria maränger. Han prövade sig fram genom att vispa socker med olika äggersättningsprodukter, tapiokastärkelser och den geléartade massa som uppstår när linfrön läggs i blöt. Men inget fungerade. De veganska marängerna fick varken samma smak eller konsistens som det traditionella franska bakverket.

Goose Wohlt blev besatt av att lyckas. Han började experimentera med alla möjliga ätbara slemmiga substanser han kunde hitta i köket. Och på nätterna drömde han om maränger. Men så en dag berättade hans fru om ett filmklipp hon sett där en fransman svängde ihop en chokladmousse med hjälp av spadet från en burk kikärtor. Goose Wohlt bestämde sig för att testa. Han blandade bönspad med socker och vips så hade han bakat ett gäng perfekta äggfria maränger.

Wohlt lade upp en bild på bakverken på Facebooksidan »What fat vegans eat«. Kort därefter startades en ny Facebookgrupp, »Vegan Meringue – hits and misses«, som i dag har över 10 000 medlemmar.

En som blivit frälst av att baka med kikärtsspad är receptkreatören och kakboksförfattaren Karolina Tegelaar.

– Det är lite av en revolution. Det mesta går att baka veganskt men just maräng har varit omöjligt fram till nu.

Hon har ägnat den senaste tiden åt att ta fram nya kakrecept med bönspad, bland annat på marshmallows, amerikanska cookies och genoise – klassisk fransk tårtbotten. Och hon ser flera fördelar med spadet. Det är enkelt, billigt och finns att hitta i alla mataffärer till skillnad från många ersättningsprodukter.

– Många är skeptiska till att använda bönspad för de tror att det kommer smaka konstigt. De tänker inte på att råa ägg inte heller är särskilt aptitliga men smakar bra i kakor ändå.

Men vad ska man då göra med kikärtorna som bli över?

– Jag brukar göra hummus. Jag ska ge ut en vegansk tårtbok och har gjort cirka fyra tårtbottnar om dagen i två månader. Så jag har nog aldrig ätit så mycket hummus som nu.

FAKTA | Karolina Tegelaars veganska maränger

Receptet räcker till ungefär en plåt.

3/4 dl kikärtsspad

1/3 krm vinsyra

1 dl strösocker

Vispa upp kikärtsvatten med vinsyra, blanda ner sockret och vispa med elvisp tills smeten är blank och du kan hålla bunken upp och ner – det tar en stund. Spritsa eller klicka ut maränger och grädda 100 grader runt 60 minuter, eventuellt längre.