Påläggskalv

Text: Heidi Hakala

Bild: 123RF

Man kanske inte i första hand tänker sig en marijuanarökande rappare på 140 kilo som en symbol för en framgångsrik mattrend. Men så är det med Action Bronson.

Innan Bronson gjorde entré på rapscenen var han en respekterad gourmetkock. Numera är han känd både för sina matvanor och sin musik, där han ofta rappar om mat, kryddat med svordomar.

Inte sällan syns han med en pastrami­macka i handen. Mackan är exempel på den »jewish soul food« som Bronson profilerat sig med och som just nu tar över New York. Trendens kanske främsta exempel är just pastramin – nötbringan som saltas, lufttorkas, kryddas, röks och ångas.

Delikatessen kommer från Turkiet och tog sig via Balkan och Östeuropa med ­judiska immigranter till New York. Nu tävlar kändiskockarna om vem som kan tillreda den saltaste och saftigaste pastramin. Sedan årsskiftet har nya restauranger slagit upp dörrarna.

I sommar får Stockholm sin beskärda del av trenden när två restauranger med pastrami på menyn öppnar på Södermalm. En av krögarna är Anders »Arga snickaren« Öfvergård, som den 10 juni öppnar Angry Diner i restaurang Sjögräs gamla lokaler.

Hemgjord pastrami kommer att finnas på menyn. Liksom snickeriet kräver den mycket precision och noggrannhet.

– Pastrami är jättegott. Först ska köttet rökas lätt i fyra timmar och därefter bakats lätt i ugn i tio timmar.  Hos oss ska man kunna få sin fantastiska pastramimacka på 7–8 minuter, säger han.

Den andra nykomlingen med pastrami i utbudet är Katarina ölkafét, som öppnar i »Sofo« i juni. Där serveras pastramin i en saftig varm macka – den kanske vanligaste serveringen i USA.

Linnea Johansson är kändiskock och festfixare för bland andra Justin Timberlake och Sarah Jessica Parker. I höst är hon aktuell med boken »Recept från sena kvällar i New York«.

– Jag äter helst min pastrami i äkta New York-stil. Pastramin ska vara varm och serveras skivad i en rågbrödssandwich med senap och ättiksgurka. Förebilden är mackorna på Katz’s Delicatessen i New York, där man tillrett pastrami i över hundra år.