Vi är beroende av en galning på andra sidan Atlanten

Text:

Donald Trump är inte president i Sverige, men vad han gör och inte gör påverkar oss i allt högre grad. Vår säkerhet påverkas av brutna kärnvapenavtal och minskat förtroende för Nato. Det eskalerande handelskriget är farligt för vår exportberoende ekonomi. Hela det internationella regelverket är i gungning. Trumps hätska retorik mot medierna och hets mot icke-vita påverkar samtalsklimatet i hela världen. USA sjunker i olika mätningar med kriterier för en fungerande och mogen demokrati. Oavsett vad vi själva vill är vi som land och folk beroende av vad som händer kring Trump. Och nu börjar det hetta till ordentligt, med en riksrättsprocess som kommer allt närmare. Sanningen börjar bli farlig. Trumps brott och lögner är på väg att komma ifatt honom.

Den stora gåtan för många USA-kännare och –vänner i Sverige är hur annars så kloka och tänkande republikaner kan finna sig i Trumps alltmer vildsinta utspel. Men Donald Trump har tagit kontrollen över partiet, där nästan ingen vågar utmana honom av rädsla för att förlora i nästa val. Det leder fram till en ny hotbild:

– Det finns ju ett mardrömsscenario  … , säger en av mina amerikanska vänner allvarlig under en middag, och sällskapet runt honom tystnar.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Trump är underskattad. Något annat är omöjligt. 

Kan det bli värre än i dag, med nuvarande amerikanske president? Ja, tyvärr.

Den amerikanske vännen berättar om spekulationer som har börjat höras i Washingtons politiska kretsar. Först låter det helt galet, men galenskaper hör ju numera till den politiska vardagen i USA. Och ryktet har inte uppkommit i ett tomrum.

Hur kommer det sig att det bara stod Trump 2020 på plakaten när presidenten lanserade sin återvalskampanj i Orlando i somras? Varför stod det inte Trump/Pence?  Vad hände med vice presidenten Mike Pence? Får han inte vara med längre?

Donald Trumps dotter Ivanka Trump har däremot visat sig i allt fler officiella sammanhang som en ledande amerikansk regeringsföreträdare. Hon dök upp under mötet mellan Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un i den demilitariserade zonen i somras. Hon sprang omkring vid G20 mötet i Osaka och lade sig i samtal med världsledarna, och trängde sig fram när det var fotografering. Detta till mångas, inte minst fransmännens förundran. Den franska regeringen lade till och med ut en video på hur Ivanka Trump försöker göra sig gällande i ett samtal mellan Emmanuel Macron, Theresa May, Justin Trudeau och Christine Lagarde. På Twitterkontot #unwantedivanka kan man se hur hon dyker upp i de mest oväntade (och ibland förfalskade) sammanhang.

Vilken roll spelar Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner? De förefaller att vara presidentens allra viktigaste och mest förtrogna rådgivare. Donald Trump har talat om att utnämna Ivanka Trump till FN-ambassadör eller en hög post i Världsbanken.

– Om hon någonsin skulle ställa upp som presidentkandidat skulle hon bli mycket, mycket svår att slå, sa presidenten till The Atlantic i april i år.

Ivanka är en av de få som Donald Trump verkligen litar på, hans eget kött och blod. En ung kvinna som möjligtvis kan mildra kvinnliga väljares avståndstagande mot fadern. Nu finns det till och med en Facebooksida: »Ivanka Trump for President 2024«.

Mycket handlar om hur det ser ut, inte om hur det är. Ivanka Trump presenterade strategin redan 2009 i sin bok »The Trump card«:

» Intrycket är mycket viktigare än verkligheten. Om någon upplever något som sant, är det viktigare än att det faktiskt är sant«

Trump ljuger och svär som ett led i en strategi. Hur tokigt och spekulativt det än kan låta är kanske dottern presidentens bästa chans att slippa undan åtal och rättegångar när han lämnar Vita huset. En ny president har rätt att benåda honom.

LÄS OCKSÅ: Tjuvnyp och kylig stämning – ett år före USA-valet

Det här är således mardrömsscenariot:

Inför presidentvalet 2020 dumpar Donald Trump sin nuvarande vicepresident för att i stället göra sin dotter Ivanka Trump till kandidat. Då blir det verkligen Trump 2020.

Säg att Trump/Trump vinner valet 2020. Efter lämplig tid, kanske ett år eller två, avgår Donald Trump. Vicepresident Ivanka Trump blir då president. USA:s första kvinnliga president. Familjen Trump blir en dynasti.  Det första den nya presidenten Ivanka Trump gör är att benåda sin far från alla tänkbara och otänkbara brott han annars skulle kunna åtalas för.

Visst låter det helt crazy!? Men det här håller nu på att bli en visklek i USA. Inte i de stora medierna, men flera politiska analytiker på nätet har redan börjat spekulera.

Bäva månde vi alla. Ivanka Trump for president!

 Läs alla Erik Fichtelius krönikor här!

Text: