Nu då, Centerpartiet?

Centerpartiet har gjort övriga kammaren förbannade. Nu är det upp till Magdalena Andersson att lösa soppan.

Text: Anton Säll

Bild: Erik Simander/TT

Med ett parlamentariskt läge som vi varit vana vid innan 2014 hade Magdalena Andersson gått in i riksdagen, valts till statsminister och sedan knallat in till riksdagen med en budgetproposition som var förankrad med ett stabilt underlag, firats av dem som står bakom henne och kritiserats av oppositionen som alltid tycker att den sittande regeringen gör för lite och för sent.

Men den 24 november 2021 är ingen vanlig dag. Vänsterpartiet har gjort upp med regeringen om pensioner och därmed gjort Centerpartiet arga. Centerpartiet har förhandlat om sina stridsfrågor med Magdalena Andersson som i sin tur försökt bygga ihop ett budgetförslag som både blidkar Vänsterpartiet och Centerpartiet. Till slut meddelade Annie Lööf en halvtimme innan statsministeromröstningen att partiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson, men inte rösta för regeringens budget.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl tog ett samtal med varenda reporter som rörde sig utanför kammaren. Annie Lööf förklarade gång på gång i intervju efter intervju att Centerpartiets mitten är lösningen framåt. Till vänster om henne stod Nooshi Dadgostar med en annan bild av problemet. Jimmie Åkesson var sur på Socialdemokraterna, på Per Bolund och på regeringen. Ebba Busch och Ulf Kristersson är förbannade för att Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson i stället för Ulf Kristersson.

Riksdagen lutar åt mitten! Sa Martin Ådahl till den som ville höra.

MÄRTA STENEVI OCH PER BOLUND var så arga på budgetbeskedet att man överväger att lämna regeringen om man tvingas regera på den borgerliga budgeten.

Talande för det politiska läget, det får ändå sägas. Sverige har fått en ny statsminister. Ändå är i stort sett samtliga övriga partier rasande på Centerpartiet.

Slutligen blev Magdalena Andersson vald till ny svensk statsminister, en historisk dag. Den första kvinnan på posten i Sverige, men vald på ett skakigt underlag. 174 ledamöter röstade emot. Hon vann med en rösts marginal.

Ändå är det främst frågor om budgetomröstningen som hon får på sin första pressträff som ny svensk statsminister.

– Det finns ingen uppenbar logisk koppling, sa Magdalena Andersson på pressträffen. Varje parti tar sina egna beslut, återupprepade hon. Någon omprövning känns inte trolig i nuläget, säger hon.

– Min bild är att när Centerpartiet fattar sina beslut så har man fattat sitt beslut.

SAMMA EFTERMIDDAG FÖRLORAR Magdalena Anderssons budget mot Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas reservation. Sänkt skatt för alla som arbetar, mer pengar till polisen och sänkt skatt på bensin, har man enats om.

Klockan hade inte ens slagit lunch ännu. Det är tio månader kvar till valet. Centerpartiet försöker befästa sin roll mellan blocken, men har i och med dagens lösning gjort både höger- och vänstersidan upprörda.

Vi är en självständig kraft i svensk politik! sa Martin Ådahl utanför riksdagskammaren till en grupp journalister inför omröstningen. Frågan är om ensam är lika stark som man trott.