Partiernas sommar: Korvturné och hemmafest

Hur laddar partierna inför valet? Fokus bad alla riksdagspartier tipsa om evenemang en potentiell väljare absolut inte får missa.

Text:

Bild: TT

Den 11 september är det dags. Då går svenskarna till valurnorna och röstar om vem som ska styra landet de kommande fyra åren. Men mellan nu och då sträcker sommaren ut sig. Och även om partiledarna, likt många andra, nog helst hade ägnat tiden åt hängmattan och en kall pilsner, får de se sig tvungna att fiska röster i sommarvärmen. 

Den som är intresserad av vad politikerna har för sig under den här perioden möts dock av partihemsidor där kalendarierna gapar tomma. Antingen har de inte uppdaterats sedan 2019 – eller så är dörrknackning med den lokala partiföreningen i Flen det närmaste man kommer en inbokad partiaktivitet.

Fokus bad riksdagens samtliga partier att tipsa om två evenemang under sommaren där partiledaren deltar, som en tänkbar väljare inte bör missa. Detta både som en guide för våra läsare, och som en fingervisning om var partiet lägger krutet i den stundande valkampen.

Samtliga partier, utom Kristdemokraterna, har lämnat tips.

Normen är sedan gammalt att valsommaren inleds med rosévin och dj-battle under Almedalsveckan i början av juli, går ner i viloläge med några lugna veckor under resten av månaden, och sedan kör igång på allvar igen i augusti. 

Så ser det ut även i år. När partierna själva får välja datum att hålla utkik efter, nämner de följaktligen, med ett enda undantag, ett augustidatum.

– De flesta försöker ta några dagar, eller några veckor ledigt direkt efter Almedalen. Sen är det bara fullt ös fram till valdagen, säger Centerpartiets presstalesperson William Fröding.

Det parti som bjussar nyfikna väljare på spännande aktivitet redan i juli är Sverigedemokraterna. Den 21 juli utlovas starten på en ”unik turné” som kommer att pågå i cirka en vecka. Några fler detaljer än så har man inte i nuläget, men man kommer att återkomma närmare inpå, meddelar pressavdelningen. 

Överlag är känslan att partiernas sommarplanering är något lös i kanterna. Socialdemokraterna hänvisar till exempel till regeringskalendariet när det gäller vilka evenemang Magdalena Andersson kommer att närvara vid. Men där är det sista inbokade datumet ett möte med Europeiska rådet i Bryssel den 23–24 juni. Det vill säga samtidigt som denna artikel skrivs.

Socialdemokraternas presstjänst låter meddela att ett statsråds schema inte ska vara känt alltför långt i förväg, men säger samtidigt att statsministern kommer att hålla sommartal, för det är ”något som man alltid gör”. Någon tid eller plats har man däremot inte spikat.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet tipsar om att de kommer att delta på Prideveckan i Stockholm i början av augusti. För den som inte kan närvara då kommer Miljöpartiet med ett någorlunda udda tips – ta hem språkröret! Under sommaren satsar partiet nämligen på så kallade ”homeparties” – ett koncept Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman populariserade för några valcykler sedan – där man kan bjuda hem ett av språkrören för att delta på festen.

Om det räcker med att bjuda på en påse chips och en flaska rödtjut låter partiet vara osagt.

En tripp till Göteborg är inbokad för många partiledare, bland andra Moderaternas Ulf Kristersson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. 

En som tänker turnera i huvudstaden är Liberalernas Johan Pehrson, som i mitten av augusti kommer att åka runt i ”nästan hela Stockholm”. På schemat står att stå på torg med megafon, presentera ”lite ny politik” och ”käka en hel del korv med väljare”. 

Hos Liberalernas presstjänst inser man dock snabbt att sommarens kost kanske lät väl ensidig: ”Johan Pehrson äter inte bara korv, han tränar också.”

Fakta: Partiernas tips

Socialdemokraterna

Hänvisar till regeringens kalendarium.

Moderaterna

14 augusti: Ulf Kristersson sommartalar i Strängnäs

25 augusti: Ulf Kristersson håller tal på Frihamnsdagarna i Göteborg

Sverigedemokraterna

21 juli: Veckolång turné inleds. Inga fler detaljer i nuläget.

13 augusti: Jimmie Åkesson håller sommartal i Sölvesborg

Centerpartiet

1–7 augusti: Annie Lööf närvarar på Pridefestivalen i Stockholm. Går i Pridetåget och deltar i partiledardebatt i Pride park den 5 augusti.

26 augusti: Annie Lööf håller tal på Frihamnsdagarna i Göteborg

Vänsterpartiet

8 augusti: Nooshi Dadgostar deltar på Stora Nolia i Piteå

20 augusti: Nooshi Dadgostar sommartalar i Göteborg

Liberalerna

Augusti: Johan Pehrson håller sommartal. Möjligen i Göteborg. Men det är ”högst osäkert”.

Mitten av augusti: Kampanjar en hel vecka i Stockholm

Miljöpartiet

Hela sommaren: Miljöpartiet uppmanar allmänheten att bjuda in Per Bolund och Märta Stenevi på ”homeparty”

6 augusti: Språkrören deltar i Prideparaden i Stockholm

Kristdemokraterna

Fokus har sökt ansvariga på Kristdemokraterna, som inte svarat.

***