Regeringen vill skärpa straff för gängbrott

Regeringen går vidare med förslag om skärpta straff för brott i kriminella nätverk.

Text: TT

Bild: TT

Ett liv i gängen ska aldrig löna sig, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna gick till val på hårdare tag mot gängen och nya verktyg för rättsväsendet.

Sedan julhelgen har det varit 16 skjutningar enbart i Stockholmsområdet.

– Det här är ett stort hot för många människors vardag. Så här kan vi inte ha det, säger statsminister Ulf Kristersson(M).

På en pressträff tillsammans med Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar han nya åtgärder mot gängkriminaliteten.

Det handlar om en ny sekretessregel för att bekämpa brott, skärpta straff för brott i kriminella nätverk, förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott och utökade möjligheter till preventiva tvångsåtgärder.

Skärpta straff

Regeringen lägger nu fram en proposition om skärpta straff för brott som begås i kriminella nätverk. Det är lagförslag som togs fram av den tidigare S-regeringen.

Det handlar bland annat om våldsamma gänguppgörelser och flera andra brott som är vanliga i den kriminella miljön, till exempel narkotikaförsäljning. Det kommer också att bli brottsligt att dra in unga i kriminell verksamhet. Ett brott som kommer att kunna ge fängelse i upp till 4 år.

Förändringarna i sekretesslagstiftningen , så att skola och socialtjänst ska kunna dela mer information med polisen, görs för att bättre ta tillvara brottsoffrens intresse.

– Vi har haft flera uppmärksammade fall där man undrar om vi verkligen står på brottsoffrets sida, säger Ebba Busch.

– Bristande informationsgivning mellan myndigheter är ofta ett hinder i brottsbekämpningen.

Hon säger att ett förslag till en ny huvudregel ska tas fram av en pågående utredning som nu får ett tilläggsdirektiv om detta.

Tar tid

Flera av förslagen som regeringen vill genomföra kräver utredningar först och kommer därför att ta tid att genomföra. Till exempel har utredningar tillsatts för att kunna införa visitationszoner och anonyma vittnen.

Statsministern får en fråga om Sverige på 100 dagar med den nya regeringen har blivit ett bättre land?

– Sverige är på väg att bli ett bättre land, men jag har hela tiden sagt att risken är att det blir värre än det blir bättre, säger Ulf Kristersson

Han återkommer flera gånger till att det kommer att ta tid och att det kommer att vara svårt.

– Men den nya regeringen vet vad den vill och har stöd för det av en majoritet i riksdagen, säger Kristersson.