Ulf Kristersson blir statsminister

Riksdagen har valt moderatledaren Ulf Kristersson som Sveriges nye statsminister. Röstsiffrorna blev 176 mot 173.

Text: TT

Bild: TT

– Det känns stort, jag är tacksam. Jag är glad över förtroendet som jag har fått av riksdagen. Jag är också ödmjuk inför uppgifterna som ligger framför oss, säger Ulf Kristersson i en första kommentar, på en pressträff.

– Vi sökte mandat i valrörelsen för förändring för att förändring var nödvändigt. Nu är förändring möjlig.

Han tillägger att det är en "stor uppgift" att lösa Sveriges problem.

– Det kommer att ta tid, vara svårt, men det är möjligt, säger Kristersson.

Kristersson lovar inga datum

Han vågar till exempel inte lova när gängskjutningarna kommer att minska.

– Vi kommer att gör allt för att stoppa den här utvecklingen, men jag vågar inte sätta några datum, säger Kristersson.

Kristersson kommer att avge sin regeringsförklaring i morgon, tisdag, klockan 9.30. Därefter ska han presentera ministrarna i den nya regeringen, som kommer att bestå av M, KD och L. Regeringsskiftet sker formellt efter lunch på tisdag, vid en konselj på slottet.

Omröstningen i riksdagens kammare skedde strax före klockan tolv. Kristersson fick stöd av M, KD, L och SD. Han uppger på pressträffen att han också ser möjlighet att samarbeta med andra partier.

– Det finns många frågor där vi och Socialdemokraterna historiskt haft lätt att hitta varandra. Jag kommer att vara helt öppen för det, säger han och nämner bland annat säkerhetspolitiken.

"Tidöavtalet gäller"

Budgeten är inte färdigförhandlad, säger Kristersson.

– De går inte att fullfölja förrän man är på insidan av regeringskansliet. Jag tror att de kommer att rivstarta nån gång om exakt ett dygn ungefär.

Efter att M, KD, L och SD presenterade sin regeringsöverenskommelse i fredags har flera liberaler varit kritiska till det så kallade Tidöavtalet. Det verkar dock inte har varit någon liberal i partiets riksdagsgrupp som inte röstade ja till Kristersson. På frågan om det finns möjlighet för Liberalerna att omförhandla vissa delar av avtalet, svarar Kristersson:

– Avtalet gäller naturligtvis.

I statsministeromröstningen röstade S, MP, V och C nej.

Person fördes ut

Kristersson är Sveriges 35:e statsminister. I samband med att han valdes hördes rop från åhörarläktaren. En person skrek bland annat Ulf Kristersson och orden "lovade en förintelseöverlevare", skriver Aftonbladet. Klipp i sociala medier visar att en man förs ut från åhörarplats.

– Det händer att det ropas från läktaren, säger Ulf Kristersson.

– Jag tänker inget speciellt om det han sade. Jag vet exakt vad jag sade i den situationen och det har också bekräftats.