V saknar förtroende för Löfven – avfärdar ”wienerbrödssamtal”

Nu vill Nooshi Dadgostars parti ha en misstroendeomröstning redan på måndag.

Text:

– Nu är klockan slagen för att lämna spelet och hålla sina ord och löften.

Nooshi Dadgostar tar en klunk vatten. De 48 timmarna hon gav regeringen har blivit 50. Morgan Johansson (S) har skickat ett meddelande till TT om att man ska ha samtal med alla berörda parter, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO. Men det räcker inte för Vänsterpartiet, säger Nooshi Dadgostar.

– Det som regeringen Löfven gör nu är att de slår sönder den svenska modellen. Många har frågat mig ”varför är det här så viktigt?” det är för att det är den svenska modellen slås sönder.

Sedan beskedet om tidsfristen har det pratats om tomma tunnor som skramlar från övriga partier. Miljöpartiets Märta Stenevi var kritisk till beskedet. Socialdemokraterna har sagt att det inte finns något förslag att dra tillbaka och från borgerligt håll har man uttryckt att man är skeptisk till att Vänsterpartiet egentligen menar allvar.

– Det är en helt ny situation som inträder just precis nu. Statsministern har inte längre en majoritet av riksdagen bakom sig, säger Nooshi Dadgostar på presskonferensen.

Nu ligger bollen hos övriga partier, menar hon.

– Vi står vid vårt ord. Vi hoppas det är slut på partiers spinn och spekulationer. Jag ser att M och KD i två och ett halvt års tid sagt att de närhelst varit redo att fälla regeringen. Nu vill vi se att de också står vid sitt ord.

Nu ska hon söka Ebba Busch och Ulf Kristersson för att försöka nå en uppgörelse kring misstroendeförklaringen. Vänsterpartiet har inte tillräckligt många mandat för att själva väcka en missförtroendeförklaring mot statsministern, så man behöver stöd från andra oppositionspartier. SD har sagt sig vara emot marknadshyror, men där villl Vänsterpartiet inte söka stöd i nuläget.

Samtidigt skickar Hyresgästföreningen ut ett pressmeddelande.

”Det är bra att regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter så att hyresgästerna har en röst och en särskild roll i den fortsatta processen. Det borde gjorts från början. Vår ståndpunkt är att frågan ska avgöras i förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter”, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen i pressmeddelandet.

Men på presskonferensen avfärdar Nooshi Dadgostar samtal som en lösning i frågan. Samtal är ”wienerbröd och kaffe och trevligt”, men samtal ger inte en hållbar lösning mellan parterna, menar hon.

För att ett misstroende ska gå igenom krävs röster från Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Strax efter lunch meddelade Sverigedemokraternas Henrik Vinge på en presskonferens att partiet lämnat in en misstroendeförklaring mot statsministern och att man hoppas få till stånd en omröstning under den kommande veckan.

Även Kristdemokraterna och Moderaterna meddelade under torsdageftermiddagen att man ämnar rösta emot Stefan Löfven vid omröstningen som av allt att döma kommer att genomföras på måndag.