Brittisk utbrytargrupp samtalar om ett nytt parti

Text:

Bild: JOHN STILLWELL/AFP

Närmare sju av tio britter anser att inget av de stora partierna för deras talan, enligt en färsk opinionsmätning. I det vakuumet, tillsammans med en frustration över Labours ovilja att ta itu med antisemitismen bildades The Independent Group (TIG), även kallad tiggrarna Framför allt har ledande politiker i Labour valt att lämna för den nya utrbytargruppen. Men TIG har även lockat konservativa profiler som Heidi Allen, Sarah Wollaston och Anna Soubry.

Nu samtalar TIG med den brittiska valnämnden om att bilda ett nytt parti, skriver BBC.

– Vi är inget politiskt parti med det är ganska tydligt att det finns en aptit för ett nytt, så vi är här för att diskutera vad det betyder, säger talespersonen Chuka Umunna.

En artikel i Fokus beskriver Umanna som en produkt av Blair­årens New Labour och »utstrålar den tidens klasslösa framåtanda, som med åren snarare kommit att framstå som ett utslag av oreflekterade övre medelklassvärderingar«.

Umanna menar att TIG behöver bli ett parti för att presentera ett alternativ för en »politik som har gått sönder«.

Över tio tusen människor skrivit upp sig på deras hemsida för att visa sitt stöd.

Men hittills är det långt kvar tills de faktisk kan bilda ett parti. Då krävs det officiellt en partiledare, skatteförvalarare, nomineringschef och en enhetlig politik – något TIG saknar i dagsläget. Bland annat är de oense om den politiska krutdurken brexit.

I senaste numret av Fokus går på djupet kring det nya politiska landskapet i Storbritannien:

»Är det något mer än en klubb för parlamentariker som önskar sig tillbaka till en enklare tid, innan väljarna ställde till det? Vad har de för svar på den faktiska splittring som brexitfrågan ger uttryck för? På vilket sätt har de utvecklat sina politiska idéer från Blair- eller Camerontiden? Har de alls gjort det? Det brittiska partisystemet är i gungning. Det går att föreställa sig en rejäl omstöpning.

Frågan är bara om The Independent Group har kraften, förmågan och idéerna att göra jobbet. Det preliminära svaret är: Antagligen inte«, skriver Johan Hakelius i Fokus. 

Läs mer:

Full fart back för brittiska utbrytare

Storavhopp drabbar Labour

»May för ett chickenrace«