Dödad gärningsman i fängelse innan dådet – släpptes för sin unga ålder

Text:

Bild: TT

Det första larmet om attacken kom vid 20-tiden på måndagen, då polisen fick flera nödsamtal om en pågående skottlossning vid torget Schwedenplatz. 

Dådet inträffade bara timmar innan Österrike skulle gå in i en ny nationell ”lockdown” för att minska smittspridningen av coronaviruset. Vädret var behagligt, och enligt österrikiska medier hade många människor samlats vid barer och restauranger i centrala Wien för att åtnjuta en måltid eller en drink innan de nya restriktionerna trädde i kraft. 

I närheten av Schwedenplatz ligger en synagoga, och attackerna inträffade på flera platser runt omkring den, men det är oklart om synagogan var terroristernas måltavla. Schlomo Hofmeister, rabbin vid synagogan, säger till Kronen Zeitung att gärningsmännen verkade sikta in sig på de personer som samlats i det krog- och restaurangtäta kvarter som kallas för ”Bermudatriangeln”.

– Det jag såg var att gärningsmannen eller gärningsmännen verkligen riktade in sig och sköt på människor utanför barer och sen in i barerna, säger han.

Ett ögonvittne beskriver för tv-kanalen ORF hur han var på väg till tunnelbanestationen på Schwedenplatz, och att han hörde något som lät som fyrverkerier. Plötsligt stod han 15-20 meter bort från en av terroristerna.

– Han tog sikte på mig. I samma stund som han började skjuta kastade jag mig ned bakom en stenmur och duckade. Jag är glad att det gick bra för mig, men när jag tänker på alla döda och skadade försvinner glädjen väldigt fort, säger han.

Peter Friese, chef för anrika restaurangen Zum Schwarzen Kameel som ligger en bit bort, beskriver för tidningen hur paniken bred ut sig bland gästerna när nyheten om skottlossningen kom. Han skulle precis börja informera gästerna om läget, men kom inte så långt.

– För då utbröt panik. På en gång började borden flyga och alla sprang in, in på toaletterna, ner i källaren, säger han.

Enligt polisen var gärningsmännen beväpnade med gevär eller någon form av automatvapen. Österrikes inrikesdepartement säger till ORF att man utgår ifrån att uppemot fyra gärningsmän var inblandade i attacken. På en video som publicerats av flera österrikiska medier syns en terrorist iklädd vita kläder och svart mössa avlossa två skott och sedan springa uppför en långsmal gata.

En av gärningsmännen sköts till döds av polis kort efter det första nödsamtalet kom in. Mannen var beväpnad med gevär, pistol och machete, samt en attrapp av ett bombbälte. På tisdagsmorgonen sökte österrikisk polis fortfarande efter ytterligare gärningsmän. Ett antal personer kunde gripas i razzior i Wien. Det framgår dock inte vilken inblandning de hade i dådet. 

Enligt Österrikes inrikesminister Karl Nehammer ska den döde terroristen ha varit IS-sympatisör och hans lägenhet har genomsökts av polis, men några fler detaljer än så vill man inte nämna på grund av utredningssekretess.

Enligt uppgift till Kronen Zeitung ska den dödade terroristen vara en 20-årig man från Nordmakedonien med österrikiskt medborgarskap. Han ska ha suttit i fängelse så sent som i december förra året eftersom han ville resa till Syrien och ansluta sig till Islamiska Staten, men  släpptes i förtid på grund av sin unga ålder. Tidningen har tagit del av en bild där mannen poserar med machete samt ett automatgevär av rysk modell, och enligt källor ska han ha svurit trohet till ledaren för IS strax före dådet.

LÄS OCKSÅ: IS är besegrat och presidenten har kontroll – så varför tar inte kriget slut?

Fyra personer dödades i attacken, två män och två kvinnor. 17 personer skadades, varav sju ska ha livshotande skador. En av de skadade är en 28-årig polis vars tillstånd uppges vara kritiskt, men stabilt. 

Dådet har fördömts av både österrikiska politiker och andra världsledare. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz riktar på Twitter sitt tack till de poliser som deltar i insatsen mot vad han kallar ett "vedervärdigt terrordåd". Regeringen har dessutom utlyst en tyst minut samt tre dagars landssorg efter attentatet.

***

FAKTA: Här inträffade attackerna

Seitenstettengasse
Morzinplatz
Salzgries
Graben
Bauernmarkt
Fleischmarkt

Minst fyra personer har dödats och 17 skadats. En femte, misstänkt gärningsman, har skjutits ihjäl av polis.