Drinken White Russian byter namn

Krogbesökaren får tänka till innan beställningen. Ett flertal alkoholhaltiga drycker med anknytning till Ryssland byter nu namn.

Text:

Toppbild: Skärmavbild Youtube, The Big Lebowski

Toppbild: Skärmavbild Youtube, The Big Lebowski

Vladimir Putins invasion av Ukraina har utlöst en våg av bojkotter världen över. Sveriges regering har rekommenderat ett stopp för idrottsutbyten med Ryssland. Danmark, Norge och Finland har meddelat att man inte tänker möta Ryssland i någon form av landskamp. Listan på länder som infört liknande stopp är lång. Putin själv har petats från posten som hedersordförande i internationella judoförbundet och har blivit av med sitt svarta bälte i taekwondo. 

Även företagsvärlden har hakat på blockaderna. Sociala mediejätten Facebook har infört ett annonsstopp för ryska medier. Lastbilstillverkaren AB Volvo har tillfälligt stoppat produktionen och försäljningen i Ryssland efter att en av företagets underleverantörer bojkottat landet. Finlands alkoholmonopol Alko slutar sälja rysktillverkade produkter, och Systembolaget fasar ut den ryska vodkan ur sortimentet. Det har föreslagits att flaskorna ska skickas till Ukraina när världen spolar Stolichnayan – för att användas som molotov cocktails.

Solidariteten med Ukraina när det gäller alkoholhaltiga drycker har nu spridit sig till dem som ska inmundiga dryckerna. Från USA kommer rapporter om att krogbesökare som vill ha en kombination av vodka, ingefärsöl och en limeklyfta inte längre beställer en Moscow Mule. Det nya namnet är istället en Kyiv Mule.

Ronnie Heckman äger Caddies bar och grill utanför Washington D.C. och har rötter till både Ukraina och Ryssland. Han har slutat köpa in rysk vodka, och har ändrat namnet på drinken bestående av vodka, Kahlúa och grädde. White och Black Russians heter numera White och Black Ukrainians. Heckman säger till amerikanska medier att många nu har kommit till baren enbart för att beställa de nya, ukrainska, varianterna av klassiska drinkar. För barägaren går namnbytet dessutom över ren symbolpolitik. Delar av intäkterna går till en fond för ukrainska barn i nöd.

Toppbild: Jeff Bridges karaktär "The Dude" i filmen The Big Lebowski, vars favoritdrink är White Russian.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt

Text:

Toppbild: Skärmavbild Youtube, The Big Lebowski