Fokus erfar: Håkan Juholt får nytt toppjobb – lämnar Island i höst

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

”Efter tre intensiva och fantastiska år slutar jag som ambassadör i Reykjavik 1 september”, skriver den förre S-ledaren på Facebook.

Juholt har tidigare antytt att han gärna velat få förlängd tjänstgöring på ambassaden. Till Expressen säger han det faktum att han i höst lämnar posten inte är ett uttryck för kritik eller att han skulle vara missnöjd.

– Absolut inte, säger Håkan Juholt, som inte är känd för att hålla inne med vad han tycker.

Så vad händer nu? Håkan Juholt har gjort sig känd (eller ökänd?) bland sina diplomatkollegor för det energiska sätt han knutit samman Sverige och Island, det som kallas ”främjandearbete” på ambassadörsspråk. Som Fokus tidigare skrivit om från har det hört ett diskret knorr från de andra svenska ambassaderna. Om att sossen från Oskarshamn sabbat ackordet. Det har skvallrats om egensinniga metoder, som att bjuda in isländska toppolitiker till straffläggningstävling i fotboll i residensträdgården. Eller att hyra ut ambassadlokalerna till företag som vill hålla sina styrelsemöten på Island.

Några planer på att gå tidig pension finns inte. Om sin framtid skriver Juholt så här på Facebook:

”Om framtiden finns idag inget mer att säga, än att den med största sannolikhet kommer och att jag inte planerar att lägga mig på sofflocket.”

Källor med insyn i arbetet på Utrikesdepartementet pekar på att ett nytt jobb i statens tjänst väntar. Vilket det blir är i nuläget höljt i dunkel men en källa säger:

– Juholt kommer inte att bli bitter.

Själv säger Håkan Juholt att det finns planer för framtiden med att ”inget är klart”. I intervjun med Fokus förra året sa han att han är färdig med partipolitiken. Och eftersom att han är fast anställd inom UD så är praxis att det blir ett nytt ambassadörsjobb, hävdar de som kan arbetsordningen på UD.

Oslo, Helsingfors?

Eller kanske en tjänst som kulturattaché, det som i svensk tjänstgöring utomlands kallas kulturråd? Det kanske vore ett nedköp i UD-hierarkin men just kultur ligger Juholt varmt om hjärtat och har de senaste åren varit ett återkommande tema på ambassaden i Reykjavik. Under coronakrisen har Juholt exempelvis ägnat sig åt allt från digitala Corneliskvällar till Pippi Långstrumpläsning riktad till polska gästarbetare. Han har anordnat konserter och konstutställningar.

Kulturrådstjänsterna finns på ambassaderna i Berlin, London, Moskva, Peking, Pretoria och Washington. Även vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul och vid Sveriges ständiga representation i Bryssel. Kulturråd finns även i Paris där Svenska institutet är huvudman.