Nordkorea hotar ställa in toppmöte

Text: Philip Ramqvist

Bild: Jung Yeon-je/AFP

Nordkorea och Sydkorea skulle på onsdagen ha hållit diplomatiska samtal på hög nivå – ett led i de senaste veckornas töväder mellan länderna – men sent på tisdagen kom beskedet att samtalen ställs in. Anledningen är den årliga militärövning som Sydkorea håller tillsammans med USA, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Nordkorea anser att övningen är en "avsiktlig militär provokation" mot landet.

"Redan innan bläcket på den historiska förklaringen från den 27 april hunnit torka inleder de sydkoreanska myndigheterna och USA denna övning mot Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea, reds anm). Man svarar på alla de fredsälskande ansträngningar och goda intentioner som Folkrepubliken har visat med en oförskämd och elak provokation, vilket väcker allvarlig oro och besvikelse hos alla de landsmän och det internationella samfundet, som vill att deklarationen ska genomföras", skriver man i uttalandet.

En oförskämd och elak provokation.

I slutet av april lovade Syd- och Nordkoreas ledare i en gemensam förklaring att Koreakriget formellt ska avslutas. Militärövningarna i Syd brukar regelbundet fördömas av Nordkorea, med hot om att Seoul ska förvandlas till ett "hav av lågor", och onsdagens möte var tänkt att handla om hur man skulle gå till väga för att få till stånd ett fredsavtal, skriver Korea Joongang Daily. En talesperson för den sydkoreanska regeringen säger till tidningen att man nu kämpar med att förstå avsikterna hos grannen i norr.

Militärövningen Max Thunder har lett till spända relationer mellan Nord- och Sydkorea. Foto: Park Chul-hong/AP.

Förutom att de upptinade relationerna mellan Syd och Norr återigen kan ha lagts på is flaggar Nordkorea också för att det kommande toppmötet mellan landets ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump kan ställas in.

"Om USA försöker att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergiprogram, kommer vi inte längre att vara intresserade av en sådan dialog", säger Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye Gwan i ett uttalande.

Vi fortsätter planera för våra möten nästa månad.

Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un är planerat att genomföras den 12 juni i Singapore. Enligt det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert ska man inte ha fått någon information från vare sig Nord- eller Sydkorea om att toppmötet ställs in.

– Låt oss inte förhasta oss. Nyheten kom precis ut. Vi måste verifiera det för att få mer information, men vi fortsätter planera för våra möten nästa månad, säger hon till CNN.

Fokus rapportering om Nordkorea

På gränsen till något nytt (15 mars)

Pyongyangs gränslösa plan (18 januari)