Österrike inför vaccinlotteri

Den som vaccinerar sig mot coronaviruset i Österrike har chans att vinna 500 euro. Inför omröstningen om vaccinplikt sjösätter landets regering ett statligt vaccinlotteri.

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

Som Fokus tidigare har rapporterat väntas Österrike som första land i EU införa en vaccinplikt för alla över 18 år. Den som inte vaccinerar sig riskerar böter på cirka 6 000 kronor i kvartalet. På torsdagen ska landets parlament rösta om lagförslaget, och den konservativ-gröna regeringen ser ut att ha majoriteten bakom sig. 

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer har sagt att vaccinplikten inte handlar om att diskriminera ovaccinerade. Kanske är det för att motverka bilden av att enbart pisken viner som regeringen nu lanserar en morot i form av ett lotteri för den som vaccinerar sig. Regeringspartierna konservativa ÖVP och De Gröna har tillsammans med oppositionspartiet socialdemokratiska SPÖ enats om ett ”motiverings- och belöningssystem” för att öka vaccinationskvoten.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer. Foto: Michael Gruber/AP

Den som tar sprutan har chans att vinna ett tillgodokvitto värt 500 euro. För den som har tagit boostern – det vill säga tre sprutor – ökar chanserna att vinna trefaldigt, rapporterar Der Standard. Vinsten ska gå att lösa in hos österrikiska näringsidkare: i handeln, restauranger och hotell, samt kultur- och sportinrättningar.

SPÖ:s partiledare Pamela Rendi-Wagner har länge manat till en morot i form av ett vaccinlotteri. På en presskonferens uttryckte hon glädje över att initiativet även kommer det österrikiska näringslivet till dels. Lotteriet kan säkra en del jobb, och kanske även skapa nya, säger hon.

Vaccinlotteriet ska drivas via public service-bolaget ORF och inleds den 15 mars. Totalt har staten lagt en miljard euro åt sidan för att sporra medborgarna att vaccinera sig. Lotteriet avslutas vid årsskiftet 2022.

***

Få Fokus i brevlådan eller enbart digitalt - prenumerera här.