Stad i ljus kan bli politiskt mörker

De Gröna ville främja klimatarbetet. Deras miss fick motsatt effekt.

Text:

Bild: TT

”Stad i ljus” sjöng Tommy Körberg. Med allra största sannolikhet var det inte den lilla tyska staden Groß Berßen i delstaten Niedersachsen han hade i åtanke. Där har invånarna den senaste veckan tampats med ett problem: varför slocknar aldrig gatubelysningen? Nattetid lös lamporna – förståeligt – men även i strålande solsken var lyktorna på. Borgmästaren Reinhard Kurlemann från kristdemokratiska CDU beskriver för tyska medier hur det plingade i mobilen oavbrutet. ”Reinhard, varför lyser det fortfarande här?” löd sms:en från bekymrade medborgare.

Fem dagar och fem nätter tog det innan han lyckades hitta roten till problemet – ett valplakat för Tysklands miljöparti De Gröna. Plakatet, som satt uppe på en lyktstolpe, hade vallöftet ”inga vägar går förbi klimatmålet”. Det verkar dock räcka med en bit papp för att lägga hinder på vägen. Plakatet blockerade den sensor som ska känna av när det är natt och när det är dag, vilket fick belysningssystemet att tro att Groß Berßen var insvept i ett konstant mörker.

De Grönas Herbert Seidel ska ha varit nära att få hjärtsnörpen när han hörde talas om debaclet. Plakatet var det enda han hängt upp i staden.

– Jag såg aldrig sensorn. Man stöter emot något, vrider lite på plakatet, och sen är det klart, säger han till tyska medier.

Förbundsdagsvalet i Tyskland närmar sig med stormsteg, och med tanke på hur jämnt det är i opinionen har politikerna inte råd med missar. Ett malplacerat skratt eller ett lånat textstycke kan i värsta fall kosta partiet segern. I Groß Berßen verkar man dock ha tagit plakathistorien med ro. Borgmästaren Reinhard Kurlemann kallar det en ”lustig miss” och hjälpte den gröna konkurrenten att sänka valplakatet några centimeter. Återstår dock att se hur invånarna reagerar. Felsökandet efter problemet kommer att kosta skattebetalarna 300 euro.