Svep: Gränspolisen missar falska handlingar – trots EU-kritik

Text: Redaktionen

En del gränspoliser saknar, trots EU-kritik från år 2018, fortfarande rätt utbildning för att identifiera förfalskade id-handlingar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta leder till bristande kontroll vid gränsen. Enligt Migrationsverkets bedömning är mellan två och fyra procent av alla inlämnade handlingar förfalskade till någon grad, men Andreas Lundberg, id-expert vid Migrationsverket, säger till Ekot att de fortfarande avslöjar de flesta förfalskningarna.

Oljepriset rasar efter priskrig

Efter att Saudiarabien sänkt sina priser på olja till den lägsta nivån på flera år har världsmarknadspriset rasat kraftigt. Under måndagen kan ett fat brent-olja handlar för cirka 36 dollar fatet, en minskning med 20 procent sedan i fredags. Det anses vara ett sätt att straffa Ryssland efter att landets förhandlingar med Opecländerna bröt samman förra veckan. Det rapporterar TT.

Projektiler avfyrade från Nordkorea

Enligt den sydkoreanska militären har Nordkorea återigen avfyrat oidentifierade projektiler över Japanska havet. Detta efter att landet under förra veckan avfyrande vad Sydkorea tror var två ballistiska kortdistansrobotar. Sydkoreas militär uppger i ett uttalande att de »håller uppsikt på ytterligare avfyrningar och upprätthåller beredskapen«.

Debatt:

”De forskare som i dag känner sig bekväma med krav på ’genusperspektiv’ kommer garanterat att känna sig mindre bekväma med krav på ’nationella perspektiv’ den dag de dyker upp”, skriver Erik Lindborg, docent vid KTH, på SvD Debatt.

”När kommunerna sparar in på äldreomsorgen flyttas notan över till akut- och specialistsjukvården.Det är inte ett värdigt omhändertagande av de äldre och det är ett slöseri med våra gemensamma resurser. Dagens strukturer måste förändras och resursutnyttjandet inom vård och omsorg bli effektivare”, skriver Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, på DN Debatt.

”Jag är kvinna, medelålders och långtidsarbetslös, söker arbete inom service och administration, och är nu uppe i tusentals sökta jobb. Det blir bara svårare för varje år som går att ens komma till intervju. Arbetsgivarnas fördomar kan jag inte göra något åt, men det skulle underlätta i varje fall lite att slippa bli utsedd till syndabock av politikerna”, skriver Lena Söderkvist, 58 år och arbetslös, på Aftonbladet Debatt.