Svep: USA hotar med tullar mot Mexiko

Text: Vince Shaw

Bild: Evan Vucci/AP

Donald Trump hotar med att införa handelstullar om inte Mexiko hindrar invandringen till USA:s södra gräns. Den 10 juni beläggs samtliga varor med femprocentiga tullar, därefter kommer tullarna höjas successivt varje månad om inte grannlandet handlar som Trumpregeringen önskar, meddelade presidenten på torsdagskvällen.

Om tullarna införs måste Mexiko ”svara med kraft”, menar Jesús Seade, mexikansk viceminister med ansvar för Nordamerika, utan att gå in närmare på vad det innebär.

Om presidenten gör verklighet av hotet skulle tullarna få stora ekonomiska konsekvenser för handeln mellan Mexiko och USA. I fjol exporterade Mexiko varor för ett värde av 346 miljarder dollar till USA.

Båtolycka i Donau

Två turistbåtar kolliderade under onsdagskvällen på floden Donau. 7 personer har hittats döda och 21 personer saknas fortfarande efter olyckan. Räddningsarbetet fortsätter, men chanserna till att hitta överlevare i det kalla vattnet minskar för varje minut.

Det var när turistbåten Mermaid var på väg att passera under en bro i närheten av det ungerska parlamentet i centrala Budapest som en annan, större båt körde in i den. Kollisionen fick Mermaid att kapsejsa inom sekunder, och samtliga ombord hamnade i vattnet. Händelseförloppet var snabbt, och många av de som hamnade i vattnet fångades av de starka strömmarna i floden.

På det större fartyget befann sig omkring 180 personer, men ingen av dem kom till skada.

Debatter

”Utbyggnaden av Arlanda är avgörande för svensk tillväxt och försvårar inte en grön omställning av flyget. Socialdemokraterna måste sluta skjuta frågan om flygplatsens expansion framför sig”, skriver Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C) på Di Debatt. 

”Hela ledningen i Liberalerna bör avgå”, skriver Torkild Strandberg (L) med flera på SvD Debatt.

”Felkonstruerat reseavdrag gynnar män i storstäder”, skriver Helena Leufstadius och Lars Sandberg, Svensk kollektivtrafik på DN Debatt.