Svepet: Ökad arbetslöshet, färre asylärenden och smittvarning i USA

Text: Redaktionen

Fler unga arbetslösa när ingångsjobb försvinner

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka snabbt i landet till följd av coronakrisen. Hälften av dem som skriver in sig på Arbetsförmedlingen nu är unga personer. För tillfället är 13 procent i gruppen 18-24 år inskrivna som arbetslösa. Många ingångsjobb i hårt drabbade branscher har försvunnit, rapporterar SVT.

Expertvarning: Smittan sprids okonrollerat i USA

Smittspridningen i USA är utom kontroll och antalet nya smittade kan dubbleras. Den varningen kommer från landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, rapporterar TT. Södra och västra USA är nya centrum för spridningen av covid-19.

Asylärendena minskar kraftigt

Antalet öppna asylärenden hos Migrationsverket är det lägsta på åtta år: cirka 11 400. Öppna ärenden är de där Migrationsverket ännu inte fattat beslut om uppehållstillstånd. Söktrycket har minskat kraftigt under våren, vilket innebär att verket har kunnat arbeta av många ärenden, rapporterar Ekot.

DEBATT

“Nästan alla, med hur låga betyg som helst, kommer in på lärarutbildning. Nu ska platserna bli fler. De borde krympas.” Expressen är kritisk till regeringens nya utbildningssatsning.

“Ett samlat EU måste överväga sanktioner, även om de blir dyra.” Dagens Nyheter vill att EU reagerar mot Kinas politik i Hongkong och mot landets muslimer.