Svepet: Starka siffror för S – två partier under spärren

Text: Redaktionen

Bild: TT

Vårdanställda misstänks efter dödsfall på äldreboende

För tre veckor sedan miste en kvinna på ett äldreboende i Marks kommun livet när hon ramlade i och med att två vårdanställda skulle förflytta henne med hjälp av en lyftanordning. De två anställda på äldreboendet är nu skäligen misstänkta för vållande till annans död, då det inte funnits något uppsåt att döda.

– Vid olycksfall kan man ha varit oaktsam i sådan utsträckning att det är brottsligt, säger kammaråklagare Martin Svensson till TT.

Kommunen har också inlett en egen utredning och anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. De båda anställda jobbar kvar på äldreboendet.

Starka siffror för S – två partier under spärren

Enligt TV4:s sammanvägning av flera väljarbarometrar fortsätter stödet för Socialdemokraterna att öka, och de får ett stöd på 30 procent. Partiet har ökat med 6,4 procentenheter från förra mätningen i början av februari. I mätningen är Moderaterna det enda andra parti vars stöd ökar och de får nu 18,9 procent, en ökning med 1,1 procentenheter. Alla andra partiet backar, men mest tappar Sverigedemokraterna, som får 19,9 procent, ned 3,6 procentenheter.

Med sitt stöd på 3,7 respektive 3,4 procent är Miljöpartiet och Liberalerna de partier som hamnar under riksdagsspärren. Vänsterpartiet får 9,2 procent, Centerpartiet 7,5 procent, och Kristdemokraterna 6,1 procent.

São Luis i karantän – Fortaleza följer efter

Trots att Brasiliens president Jair Bolsonaro protesterat denna typ av åtgärder mot coronaviruset kommer nu två av landets städer – São Luis och Fortaleza – att sättas i karantän. São Luis var först ut, och sedan i tisdags får miljonstadens invånare bara lämna sina hem för att köpa mat eller av hälsoskäl. Fortaleza planerar en liknande karantän som ska införas på fredag.

Landet rapporterar att de har 114 715 smittade, och dödstalet ska ligga på 7 921. Men dessa siffror är sannolikt lägre än de verkliga, då Brasiliens biträdande hälsominister Wanderson Oliveira under tisdagen sade att resultat från över 100 000 genomförda tester inte ännu registrerats.

Tyskland väntas lätta på coronarestriktioner – butiker kan få öppna

Enligt ett utkast till en överenskommelse som Reuters tagit del av väntas Tysklands samtliga butiker få öppna igen när landets federala regering kommer överens med delstaterna om att lätta på restriktionerna efter coronaviruset. Även viss utomhusidrott väntas  åter bli tillåten, och fotbollsligan Bundesliga kan få klartecken att dra igång.

Debatt:

”Äldre måste ses som subjekt med mänskliga behov och inte som objekt som bara matas och förvaras.Äldreomsorgen har varit försummad under en längre tid, men covid-19-pandemin gör att det inte längre går att blunda för hur illa det faktiskt är”, skriver Karin M Ekström, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås, och Johan Löfqvist, pensionerad läkare med specialistkompetens inom allmänkirurgi, allmänmedicin och urologi, på DN Debatt.

”Regeringens kraftiga förstärkning av arbetslöshetsersättningen är det enskilt största steget bort från arbetslinjen på många år.Det kommer att innebära högre arbetslöshet, högre långtidsarbetslöshet och sämre återhämtning efter krisen. Den tillfälliga höjningen får inte göras permanent”, skriver Timbros Caspian Rehbinder på Expressen Debatt.

”Det är orimligt att EU och världssamfundet accepterar en situation där en stor del av befolkningen saknar grundläggande fri- och rättigheter. En sådan situation är ett brott mot mänskligheten som inte bara ger världssamfundet en rätt utan också en plikt att ingripa. Vi vädjar därför till Sveriges regering att skyndsamt arbeta inom EU för att Israels annekteringspolitik ska mötas med tydliga konsekvenser, i paritet med de åtgärder som vidtagits gentemot Ryssland vid annekteringen av Krim”, skriver Pierre Schori, fd statsråd och FN ambassadör och Marita Ulvskog, fd vice ordf i EU Parlamentets Palestinadelegation m. fl. på Aftonbladet Debatt.