Utländska medier: Svallvågor för extremhögern

Text: Redaktionen

Bild: Skärmdump

Det råder stor förvirring och politiskt kaos. Så sammanfattar utländska medier det svenska valet.

»Valet kommer att kännetecknas av Jimmie Åkessons succé (…), som bytt ut sina svarta stövlar och svastikor mot kostymer och försöket att skildra sig som en försvarare av vanligt arbetande svenskar«, skriver Washington Post.

New York Times skriver att resultatet på söndagen följer ett annat nytt europeiskt valmönster, att mittenpartierna krymper till följd av extrema partier på båda sidor av det politiska spektret.

Även i Spanien konstaterar tidningarna att extremhögern har avancerat i Sverige.

»Den svenska extremhögern går framåt med sitt främlingsfientliga program.» Socialdemokraterna blir största parti, men det är en bitter seger. Partiet gör sitt sämsta resultat i historien med 28 procent«, skriver El País.

El Mundo skriver att extremhögern går framåt i Sverige genom att vara mot invandring och mot EU, medan socialdemokraterna backar, liksom de konservativa.

I Tyskland beskriver medierna ett riksdagsval präglat av osäkerhet, misstroende och anpassning till Sverigedemokraterna. Süddeutsche Zeitung talar om en valrörelse som kännetecknats av rådlöshet från Moderaternas och Socialdemokraternas sida.

»Socialdemokrater och moderater glömde därmed sina egna väljare som ville ha alternativ i stället för enklare svar. Det gör dem till förlorare«, skriver tidningen.

Bland våra nordiska grannländer är tongångarna lika.  Danska Jyllands Posten menar att »Löfven kämpar för sitt politiska liv«. Isländska Ruv är inne på ett liknande spår och menar att Stefan Löfvens regering i praktiken röstats bort.

NTV är ett av flera ryska medier som tar upp diskussionen om eventuell rysk inblandning i det svenska valet – något som de bestämt avslår. De skriver att Sverige inte har kunnat hantera migrationen och att det är orsaken till SD:s framgång. Pravda skriver i sin tur att ett starkare SD kan minska russofobin i Sverige och att kriminaliteten i landet har ökat efter migrationsvågen.

Franska tidningar lägger stort fokus vid att extremhögerpartiet Sverigedemokraterna inte blev så stora som många trott. »Extremhögern lyckas inte kasta om det politiska landskapet«, skriver Le Figaro.

Tidningen Le Point beskriver hur Jimmie Åkesson lyckats avdemonisera sitt parti och hur detta vunnit röster åt partiet, men mindre än han hoppats.

The Spectators chefredaktör Fraser Nelson tolkar valresultatet på ett liknande sätt:

»Åkesson har ökat antalet mandat jämfört med 2014 och det kommer vara ’populistsvallvågor’ för dem som vill skriva det. Men jag ser Sveriges demokratiska system som fungerar, med mainstreampartier (…) som svarar på press – med populister som hålls fast i sjön«.

Internationella medier

New York Times: SD pratade under valrörelsen om traditionellt tabubelagda ämnen

Washington Post:Populistpartiet under förväntan

The Guardian: Dött lopp mellan blocken

BBC: Det här är nyckelfrågorna efter valet

Spectator: En ny svensk lektion

Al Jazeera: Blocken är låsta

Le Figaro: Nu väntar besvärliga förhandlingar 

Le Monde: Löfven är sliten efter fyra år

El Mundo: Ulf Kristersson slipper förnedringen att bli passerad av Sverigedemokraterna

Süddeutsche Zeitung: Jimmie Åkesson – klyvaren

NTV: Vad som väntar invandrare

Pravda: Sverige har ryssfobi