Göteborg lyckades igen – nu är Alingsås rasande

Regionen som är mästare på att namnge saker och samtidigt skapa kontrovers har gjort det igen. Nu väcker ett lopp Alingsås vrede.

Text:

Bild: Michael Probst/AP

Låter Light run som Running Lights? Ja, tycker Alingsås som är rasande på Göteborg.

Det har inte forskats på ämnet, men mycket tyder på att Göteborgsregionen är sämst i norra Europa på att namnge saker utan att skapa kontroverser eller bråk. Förr kritiserades kostnaden för namnet ”gamla Ullevi" på fotbollsarenan ”nya gamla Ullevi" och nu har två friidrottsföreningar i regionen hamnat i konflikt om namnet på en löpartävling.

Göteborgsvarvet har kritiserats efter att man först ställde in tävlingen och sedan valde att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna. I stället meddelade arrangören Göteborgs friidrottsförbund att man kommer arrangera ett nytt lopp i början av november. Loppet kallas för Light run och är ett upplyst kvällslopp genom Göteborg. Ett tusental deltagare är anmälda till loppet.

Några mil bort i Alingsås sitter Alingsås IF:s ordförande Fredrik Hörnfeldt och är lite trött. Hans förening arrangerar den återkommande lokala löparfesten Running Lights. Fredrik Hörnfeldt gillar inte att Göteborgsvarvet kommer här och anordnar ett snarlikt lopp med ett snarlikt namn.

”Vad ska man säga? Självklart har vi lite synpunkter på det. Det är något vi diskuterar med dem. Göteborgsvarvet har gått ganska hårt åt föreningar som har arrangerat lopp med namnet varvet i sig tidigare och är väl ganska så ödmjuka inför våra synpunkter på namnet på deras lopp. Det känns som samma namn”, säger Fredrik Hörnfeldt till GP.

Alingsås har namnet hos patentverket, men Göteborgsvarvets vd Martin Bergman är kallsinnig inför Alingsåsarnas kritik.

”Alingsås? Det har vi överhuvudtaget inte diskuterat. Vi hoppas och tror att bara för att vi arrangerar ett kvällslopp inte ska påverka andra lopp på ett negativt sätt”, säger han till GP.

Veckans bråk-redaktionen lovar att återkomma i ärendet framöver när Alingsås gått till motattack.