Magdalena Andersson lyckades – vred tillbaka klockan 75 år

Socialdemokraterna drev klassisk socialdemokratisk fråga. Responsen på utspelet var väntad.

Text:

Bild: TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ingen lätt uppgift. I nuläget förvaltar hon en ekonomisk uppgörelse tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det betyder bland annat att den rödgröna regeringen slopat värnskatten som en del av sitt avtal med övriga partier och nu försöker Magdalena Andersson återinföra skattehöjningar på agendan. Ojämlikheten ska stävjas genom en miljonärsskatt, säger Magdalena Andersson på DN Debatt och skatten ska träffa ”de med stora förmögenheter”.

Eftersom samtliga partier i den svenska rikspolitiken förutom Sverigedemokraterna varit svältfödda på en gammal hederlig höger/vänster-debatt spelade aktörerna förtjänstfullt med i skådespeleriet. Moderaterna och Centerpartiet underkände förslaget. Så gjorde även Svenskt näringsliv, Skattebetalarnas förening och Sverigedemokraternas Tobias Andersson (även om den sistnämndes poäng var att man borde slopa bistånd i stället för att höja skatterna).

Fokus politiske chefredaktör Johan Hakelius skrev att Socialdemokraterna måste kompensera för sin drivna högerpolitik genom att tala vänsterpolitik och att hela utspelet markerar vanmakt.

Småspararnas inofficiella talesperson Frida Bratt på Nordnet kallar förslaget för ”spararfientligt” och en ”häxjakt på sparande” medan Magdalena Andersson verkar ta kritiken med ro. Rent politiskt verkar förslaget få det svårt i en budgetförhandling med alla partier förutom Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men det spelar antagligen mindre roll. Utspelets syfte lyckades.

I två dagar skrev både den vanliga dagspressen och affärspressen om höger/vänster-frågor i stället för om det gamla vanliga – i stället för att bråka om Sverigedemokraterna bråkade man med varandra om sådant som man bråkat med varandra om i 75 år. Bråket lär fortsätta i minst 75 år till.