”VAD I HELVETE!” – missen som utlöste Veckans bråk

Tidningen Opulens hamnade i händelsernas mitt efter att en recension fått spridning på sociala medier.

Text:

Något mycket märkligt hände i Sverige. Det brukar inte vara teaterrecensioner som lockar enorma mängder läsare till tidningarna, men tidningen Opulens hamnade ändå i händelsernas mitt efter att en recension fått spridning på sociala medier. Den fick inte spridning för att den var fantastiskt skriven eller för att den var kontroversiell, utan för att den var ord för ord identisk med en text som Dagens Nyheters scenrecensent Johan Hilton skrivit tidigare under veckan.

Fallet uppmärksammades när Johan Hilton själv råkade trilla över texten: »Det här är nog det konstigaste jag har varit med om under min tid som kritiker. Kulturtidskriften Opulens teater­kritiker har, ord för ord, plagierat min recension av Måsen och satt sin egen byline under«, skrev han på Twitter.

Tilltaget skapade reaktioner, de flesta rakt från magen. Det skrattades från alla håll. Frågor väcktes. Varför har Opulens snott en text? Varför snodde man just en teaterrecension? Finns recensenten på riktigt? Vore det inte smartare att sno en text från någon annan hemsida än en av landets största tidningar?

Opulens reagerade snabbt: »VAD I HELVETE! Recensionen är bortplockad och vi går nu igenom samtliga recensioner skribenten skrivit för oss. Och ber förstås om ursäkt«, skrev tidskriftens twitterkonto.

Lite senare upptäcktes misstaget. Recensenten hade råkat bifoga Johan Hiltons recension av misstag. Hon hade skrivit en egen text, men redaktören hade missat att den låg inklistrad i textfältet och inte som den bifogade bilden. Man gav Johan Hilton en offentlig ursäkt. Ursäkten godtogs.

 När röken lagt sig landade de flesta i att det ändå är kul att en liten nättidskrift recenserar teater. Läsarna accepterade att det var ett ärligt misstag. Opulens framstod ändå som något skakad efter händelsen. Dagen efter skrev tidningens officiella konto återigen till Johan Hilton.

»Måste du ha så jävla många följare på twitter?«