Framgångsrik satsning läggs ner

Text: Adam Svanell

Toppbild: CHRISTINE OLSSON/scanpix

Toppbild: CHRISTINE OLSSON/scanpix

I två år har Skånepolisen arbetat med Cannabisprojektet, en underrättelsesatsning för att komma åt distribution, smuggling och odling. Men trots problematiken med organiserade odlingar läggs projektet ner i sommar. Tommy Hydfors är biträdande rikskriminalchef och ordförande i det nytillsatta Operativa rådet mot organiserad brottslighet.

Varför lägger ni ner Cannabisprojektet?
– För tre år sedan skulle vi starta ett antal specialsatsningar, och då valdes en satsning mot cannabis ut som en av dem. Men ett projekt är ett projekt och sådana ska avslutas förr eller senare. Alla de satsningar som inleddes då tar nu slut och ska utvärderas. Sedan får vi se.

Det verkar ologiskt att avsluta ett projekt som har varit så framgångsrikt i att avslöja odlingar.
– Ja, men vi ska inte sluta arbeta med cannabis. Projektet har varit framgångsrikt i Skåne, men vi har 20 andra polismyndigheter som också gör ett bra jobb. Bekämpningen av narkotika är primärt en fråga för den lokala polisen.

Hur ska ni nu komma åt den organiserade odlingen?
– I och med vår nya organisation kommer 200 personer att arbeta specifikt mot organiserad brottslighet. Vilka områden som ska prioriteras bestäms utifrån underlag från de lokala verksamheterna. Är det så att Skånepolisen vill lyfta det här så kan de komma in med en begäran.

Så det är mycket möjligt att det blir en ny cannabissatsning?
– Absolut. De olika myndigheterna ska uppge för Operativa rådet vilka om­råden de vill prioritera. Ingenting är hugget i sten.

Mer ur reportaget: Det stora nederlaget, Fler legaliserar

Text: Adam Svanell

Toppbild: CHRISTINE OLSSON/scanpix