Den grå eminensen bakom Trump

Text: Jacob Bojesson

Foto: EVAN VUCCI/AP/TT

Historien bakom rubrikerna som ger en hel värld ångest tar på många sätt sin början på en gymnasieskola i den liberala Los Angeles-stadsdelen Santa Monica.

Det är tidigt 2000-tal och en pojke vid namn Stephen Miller ställer sig bakom mikrofonen för att kampanja för en plats i elevrådet.

»Är jag den ende som är trött på att bli tillsagd att plocka upp skräpet efter mig när vi har städare som får betalt att göra det åt oss?« frågar han sina klasskamrater efter att ha lovat att säga och göra saker ingen annan vågar.

Buropen haglar över Miller som underförstått går till attack mot minoritetsarbetarna på skolan. Han njuter av situationen samtidigt som vakter tvingar honom av scenen.

Föga överraskande räckte inte det korta framförandet för att han skulle bli invald i elevrådet. Alla som var närvarande antog nog att den politiska karriären tog slut innan den ens börjat.

Vittnen berättar för New York Times att de i efterhand får intrycket av att reaktionen var förutsedd. Vad ingen kunde ana då var att Miller precis bjudit världen på ett första smakprov på Trumps strategi som president.

Videon från talet uppnådde kultstatus i Washingtons mest konservativa kretsar. Den nu avlidne Andrew Breitbart, som startade den kontroversiella webbplats som bär hans efternamn, var en av dem som beundrade hur likgiltig Miller var för situationen.

Efter gymnasiet flyttade Stephen Miller till ostkusten för att börja studera på prestigefulla Duke University i North Carolina. Även där blev han en personlighet som rörde upp känslor. Genom att bjuda in konservativa aktivister som universitetet vägrade ta emot fick han skolans ansvariga att framstå som partiska. Miller var också en av de första som ställde sig bakom tre av Dukes vita atleter när de anklagades för att ha våldtagit en svart kvinna. Det hela blev en rasladdad historia som fick nationell uppmärksamhet. Det visade sig senare att Miller hade rätt. Våldtäkten hade aldrig ägt rum och som bonus fick han sina motståndare att framstå som aggressiva.

Situationen blev den språngbräda som tog Miller hela vägen till Washington. Trots sin unga ålder lyckades han snabbt klättra i näringskedjan och bli kommunikationsansvarig för Alabamas senator Jeff Sessions, som numer är Trumps justitie­minister. Sessions var den ledande republikanen i frågor kring invandring och Miller blev en inflytelserik person i debatten. Han tog plats och brydde sig inte om vad andra tyckte. Just de karaktärsdragen är viktiga om man ska driva en presidentkampanj för Donald Trump.

Läs mer: Presidentens utmaningar år två

När Trump fastställde sin stab var det därför självklart att USA:s mest framgångsrika provokatör skulle få en ledande roll som rådgivare. Trump hade gått till val på en plattform som inkluderade ett inreseförbud för muslimer och Miller fick i uppgift att leverera en slutprodukt.

I Michael Wolffs uppmärksammade bok »Fire and Fury« beskrivs hur Vita huset gjorde allt för att skapa så mycket kaos som möjligt när inreseförbudet trädde i kraft. Precis som på skolgården i Santa Monica skulle maximal reaktion uppnås, den här gången genom att genomföra lagändringen utan förvarning. Det hela skedde en fredag när så många människor som möjligt befann sig i luften. Flygplatserna skulle fyllas med resenärer man var tvungna att neka inträde. Med tanke på att helgen började skulle folk också ha tid att demonstrera på landets största flygplatser. Enligt tidigare chefsstrategen Steve Bannon var alltihop en kalkylerad plan för att få Trumps motståndare att framstå som galningar som folk stör sig på.

Ett år senare har Miller tagit över mycket av ansvaret Bannon hade innan uppbrottet från Trump.

I en administration där Trump bytt ut folk till höger och vänster är den nu 32-årige Miller en av få som anses sitta säkert. På sikt är han en tilltänkt stabschef enligt vissa, och medarbetaren Kellyanne Conway har något skämtsamt kallat honom den viktigaste personen i Vita huset.

Flera av Trumps mest uppmärksammade tal angående Nato, Islam och Nordkoreas »Rocketman« var skrivna av Miller. Om man frågar eleverna som buade ut Miller på skolgården så agerar Trump endast uppläsare när rådgivaren talar till världen.

– Jag kan höra Stephens röst. Även när Trump pratar så vet jag att det där är Stephen, berättade Millers före detta klasskamrat Nick Silverman för New York Times.

Trots den viktiga rollen är Miller inte någon man gärna sätter i centrum. Hans frispråkighet gör honom oförutsägbar, vilket visade sig under en presskonferens i augusti. Miller presenterade sin plan för ett prestationsbaserat immigrationssystem och hamnade snabbt i en het ordväxling med CNN:s Jim Acosta. Millers ton mot Acosta tvingade Vita huset att motvilligt be en fiende om ursäkt. Sedan dess har Miller hållits i bakgrunden tills han i januari på nytt tog sig an CNN. Nyhetsankaret Jake Tapper avbröt en intervju och enligt CNN var man tvungen att eskortera Miller ut ur byggnaden eftersom han vägrade gå självmant. Miller själv hävdar att det hela är en lögn. Oavsett vem som har rätt så lyckades Miller starta en debatt kring CNN:s bevakning av Trumps administration.

När Donald Trump går in på sitt andra år vid rodret hoppas Miller påbörja bygget av muren mot Mexiko och få igenom en rad lagändringar som avsevärt ska begränsa invandringen.

Pojken som inte ville plocka upp sitt skräp har nått en position där han kan stoppa framtida lokalvårdare från att komma in i landet. Den här gången släpar vakterna inte honom av scenen, hur högt buropen än ljuder utanför maktens korridorer.

Fakta | Stephen Miller

Född: 23 augusti 1985

Ursprung: Santa Monica, Kalifornien

Religion: Judendom

Parti: Republikanerna

Roll: Senior Advisor (tillsammans med Jared Kushner).

Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap från Duke University.