Presidentens andra år

Text:

Mellanårsvalet. Republikanerna måste försvara sin majoritet i både senaten och representanthuset under kongressvalen i november. Skulle demokraterna vinna en majoritet i båda kamrarna är risken för misstroendeförklaring överhängande. Trump skulle också få det svårt att få igenom nya lagar utan kompromisser eller så kallade »executive orders.« Närmare 30 republikaner har valt att inte ställa upp för omval sedan Trump tog över, en oroväckande hög siffra för partiet.

Ryssland. En annan avgörande fråga är resultatet från Robert Muellers utredning om misstänkta kontakter mellan Ryssland och Trumps valkampanj. Beroende på utfallet kan Donald Trump antingen tillräkna sig en stor seger eller tvingas lämna jobbet i förtid. En slutgiltig rapport förväntas inte komma ut förrän tidigast i slutet av året.

Skattereformerna. Eftersom presidentämbetet är hans första position inom politiken har Donald Trump aldrig behövt stå till svars för de långsiktiga konsekvenserna av sin politik. Under 2018 kommer man se effekterna av Trumps första stora politiska seger: skattereformerna som beslutades om strax före jul. För presidenten är det viktigt att skattelättnaderna tydligt visar att fler jobb blir kvar i landet.

Löftena. Stort fokus ligger på kampanjlöften som inte infriats. Muren mot Mexiko har dragit ut på tiden, sjukvårdssystemet Obamacare är fortfarande någorlunda intakt och flera immigrationsbeslut har stoppats.

Ljuspunkten. En stor lättnad för presidenten är att Steve Bannon lämnat rampljuset. Bannon försökte aktivt driva en populistisk linje och Trump har nu större möjligheter att försöka sammarbeta med demokraterna.

Läs mer: Möt mannen bakom Donald Trump