Erik Bromanders underbara resa

Text: Andra Kammaren

 

Skärmdump: Linkedin

Minns ni Erik Bromander? Eller som elaka tungor kallade tidigare infrastrukturminister Anna Johanssons entledigade statssekreterare: Erik »Business­ Class« Bromander.

För tre år sedan kunde Dagens Nyheter avslöja att Bromander hade resvanor som stack ut i regeringskansliet. Efter tillträdandet hösten 2014 hade han enligt DN åkt på åtminstone 27 utlandsbesök, och nästan uteslutande i Business Class – trots att regeringskansliets riktlinjer var tydliga: flygresor skulle i regel bokas till lägsta pris.

829 000 kronor hade resorna kostat totalt. Den summan ställde DN i relation till Anna Johanssons resor som under motsvarande uppgick till cirka 400 000 kronor.

En sak som väckte irritation bland kollegorna i regeringskansliet var att Erik Bromander även hade mycket fritid inplanerad i samband med sina resor. Vid en tripp till Hongkong tog han exempelvis en segeltur till en privat strand där det bjöds på grillad lunch.

DN:s artiklar ledde till ett jäkla liv och för att göra en lång historia kort så fick Erik Bromander till slut gå till följd av sina vidlyftiga resor.

– Mitt agerande har dock påverkat förtroendet mellan mig och mitt statsråd. Hon måste kunna känna att hon har ett hundraprocentigt förtroende för mig som sin närmaste medarbetare; varje dag, i varje fråga. Så är det tyvärr inte längre, sa han.

Men Erik Bromander landade på fötterna. I dag jobbar han som chef för samhällsplanering och infrastruktur vid Region Jönköpings län. Och är i Almedalen anmäld som panelmedlem till ett seminarium om hur nya stambanor för höghastighetståg kan säkra en långsiktig tillväxt och utveckling i Sverige.

En klurig fråga som lätt skulle kunna vara skäl för en långresa till Tokyo eller Hongkong, om ni frågar oss.

Men vi har kollat Bromanders resor. Och än så länge har han inte gjort skäl för sitt smeknamn. Enligt HR-avdelningen i Region Jönköping har Erik Bromander sedan han tillträdde gjort följande turer:

  • 9 maj Tågresa till konferens med SKL – Regional utveckling i Stockholm. Tur och retur. Kostnad: 1 579,50 kronor.
  • 29 maj Bussresa över dagen till Borås för årsstämma för Europakorridoren. Tur och retur. Kostnad: 178 kronor.
  • 10 juni Tågresa till Stockholm för möte mellan Regional utveckling och Näringsdepartementet. Enkel resa. Kostnad: 1 057,25 kronor.
  • Totalkostnad: 2 815 kronor.

»Walking to Borås« av Jim Dine. Foto: Andra Kammaren

En dagsresa till Borås alltså. Man kan ju fråga sig om det gav tid till några privata utflykter, som till Pinocchio-statyn »Walking to Borås« eller »Den late studenten« utanför högskolan.

Oavsett tycks skåningen Erik Bromander ha gjort en lång resa, från kritiserad lyxresenär till bussande tjänsteman – långt från regeringskansliets flärd i Stockholm. Det är kanske inte lika underbart som en lyxsegling i Hongkong, men nyttigt för ett sargat renommé.

»Den late studenten« av Sean Henry. Foto: Andra Kammaren

* * *

Inga nyheter är också nyheter, Fridolin!

Åter till skolans värld på riktigt. Foto: TT

Andra Kammaren kunde nyligen avslöja att Gustav Fridolin sökt flera kurser vid Stockholm universitet. Överst på listan står en internetbaserad 7,5 poängskurs på helfart: »Inhemska religioner i norr«.

Nu visar det sig att han även har fått ett jobb som lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen.

Varför inte folkhögskolan i Rissne, där du jobbat tidigare?

– Jag har snackat med flera gamla folkhögskolor jag känner, men det måste finnas en vakans som passar med mina ämnen för att jag ska kunna göra ett bra jobb. Det dök då upp en annons på Stadsmissionen med mina ämnen och det var häftigt, säger Gustav Fridolin när den här Kammaren får tag i honom på ett urgammalt mobilnummer.

Var din tanke att studera vid sidan av?

– När jag sökte utbildningarna visste jag inte om jag skulle få till det med någon skola. Jag var nog inte ens säker på om jag skulle bo i Stockholm. Jag har en fil kand och då behöver man som jag har förstått det göra en ansökan för att se vilken avancerad nivå man kan gå in på, och det tyckte jag var intressant att se.

Du sa i en intervju med Fokus att du kanske ville forska, är det planer som lever vidare?

– Jag hoppas ha några friska år kvar i livet trots att jag intervjuas som att jag skulle gå i pension.

Antar att du bor kvar i Stockholm, eller blir det hem till Vittsjö?

– Nu tar jag ju ett jobb i Liljeholmen och min fru har jobb i Stockholm. Det är så med stan att när man väl kommer hit så är det risk att man fastnar. Men jag är i Vittsjö just nu när du ringer faktiskt, jag känner någon slags Peps Persson-vibbar i blodet och Euskefeurat »Det är hit man kommer när man kommer hem«.

Till sist, som det heter i Aftonbladet, vad önskar du dig helst av allt just nu?

– Haha, ett liv där det jag har sagt att jag ska göra, inte betraktas som en nyhet. Och en rättvis fred i Palestina.

* * *

Ibland går det lite fort

Sveriges utrikshandelsminister Ann Linde (S) håller med artikelförfattaren om att begreppet »tjänsteman« är förlegat. Men vad menar hon att alternativet skulle vara?

Foto: Pressbild, Sven Nordqvist

* * *

Nyamko är inget stuprör

Nyamko Sabuni gjorde sin Almedalsdebut redan 2007. Foto: TT

I musikvärlden pratar man om stuprör eller one-hit wonders. De har en hit men återkommer inte på den stora scenen.

Det finns 27 personer som bara haft ett enda framträdande i Almedalen. Men talet nästa vecka är faktiskt inte Nyamko Sabunis första Almedalstal, det höll hon 14 juli 2007.

Alla vet att Olof Palme grundlade Almedalstraditionen, här höll han tal 17 gånger. Men 1975 var det Thage G Peterson som tog sig in till Visby från stugan i Nyhem. Och värste talen är Alf Svensson med 20 tal.

Stuprören är 27 men det finns faktiskt inga språkrör bland dem.

Mest anmärkningsvärd bland stuprören är Moderaternas partiledare Bo Lundgren som första och enda gången medverkade 2003, efter att året innan bara turistat i Visby. Att det bara blev ett tal för Håkan Juholt är kanske lättare att ta in.

Ett stuprör på en hel annan kant är Klas Borell som höll sitt och sitt partis enda tal 1979. Klas Borell? Jo, han talade för SKP, Sveriges kommunistiska parti.

Klas Borell. Foto: Jönköpings universitet

– Jo, det stämmer nog. Men jag är inte alls politiskt aktiv längre, sa han till tidningen Resumé för tio år sedan.

– Då var det inte alls givet att alla partiledarna skulle vara där. Jag var inte partiledare, men utsåg att hålla talet. Vi ville föra ut vår politik där.

Politiken lämnade han för länge sedan. Han blev professor i sociologi på Mittuniversitetet i Östersund och sedan på Jönköpings universitet.

Borell är så udda att han till och med är borttagen från talarlistan på Almedalsveckans officiella hemsida.

Ett annat spännande stuprör är Björn Eliasson som höll sitt enda Almedalstal som miljöpartist 1984. Eliasson från Edsele hade varit riksdagsersättare för Centerpartiets Thorbjörn Fälldin 1976–78 men hoppade av till MP 1984.

I sitt Almedalstal riktade han ett hårt angrepp mot sitt gamla parti:

– Centern smygcentraliserar på landsbygden och medverkar till en »strukturfascism« som slår ut småbönderna, sa Eliasson.

Andra stuprör i Almedalen: Karin Söder C (1979), Anders Dahlgren C (1980), Lennart Beijer V (1990), Gullan Lindblad M (1991), Birgit Friggebo FP (1991), Ulf Dinkelspiel M (1993), Helena Nilsson C (1993), Anne Wibble FP (1993), Sten Dybeck NYD (1995), Johan Lönnroth V (1996), Ingela Thalén S (1997), Margot Wallström S (1998), Thomas Östros S (2000), Lars Stjernkvist S (2001), Pernilla Zethreus V (2001), Ulla Hoffman V (2003), Håkan Wåhlstedt MP (2004), Maria Carlshamre FP (2004), Bosse Ringholm S (2004), Marita Ulvskog S (2005), Andreas Carlgren C (2007) och Anders Borg (2007).

* * *

Politiska äktenskapsförmedlare

Sommartider är giftastider. Vill du knyta hymens band och är politiknörd har vi underlättat för dig med en lista på passande vigselförrättare, allt utifrån geografi och partitillhörighet. Eller du kanske vill att vigselförrättaren ska brista ut i ett »så ska det låta« om någon råkar svara ja? Eller vill att förrättaren också ska passa på att berätta mer om grodornas liv? Eller – hemska tanke – skruva ihop en passande mordgåta?

Fast lugn, i skaran finns också en f d polischef från jämtlandsskogarna.

Natalie Sial S, pressekreterare hos Mikael Damberg, Huddinge

Kenneth Kvist V, tidigare partisekreterare, Järfälla

Maria Arnholm L, partisekreterare, Lidingö

Emma Henriksson KD, partiets andre vice ordförande, Nacka

Göran Thingwall, M-riksdagsledamot som blev politisk vilde 2010, Solna

Bonnie Bernström L, tidigare Fpu-ordförande och riksdagsledamot, Stockholm

Daniel Helldén MP, borgarråd, Stockholm

Lotta Edholm L, borgarråd, Stockholm

[caption id="attachment_562776" align="alignnone" width="376"] Expressens dundertabbe den 25 maj 2009 då man intervjuvade »fel« Wanja Lundby-Wedin, LO:s styrelseordförande. Nu kan du vigas av originalet![/caption]

Wanja Lundby Wedin S, tidigare LO-ordförande, Stockholm

Veronica Palm S, tidigare riksdagsledamot och ordförande Stockholms arbetarekommun, Stockholm

Pelle Thörnberg C, tidigare tv-programledare och riksdagskandidat, Stockholm

Karin Wanngård S, oppositionsråd, Stockholm

Hillevi Engström M, tidigare arbetsmarknadsminister, Värmdö

Pär Nuder S, tidigare finansminister, Österåker

Gerth Bragnå, som vann en miljon på Stryktipset och tog ledigt några år för att skriva (och sedan ge ut) Boken om grodor 1992. Falköping

  

Eva Flyborg L, tidigare riksdagsledamot och ordförande i riksdagens Beatlessällskap, Göteborg

Peter Harrysson (opol) Kungälv, skådespelare och programledare (Så ska det låta)

Åsa Torstensson C, tidigare infrastrukturminister, Strömstad

Rossana Dinamarca V, tidigare riksdagsledamot, Trollhättan

Ulf Kristersson M, partiledare, Strängnäs

Ulla Trenter Palm C Mariefred, gift med Stieg Trenter och fortsatte själv i deckargenren.

Lena Hjelm-Wallén S, tidigare utrikesminister, Sala

Håkan Wåhlstedt MP, tidigare partisekreterare och landshövding, Västerås

Märta Stenevi MP, partisekreterare, Malmö

Göran Holm M, starke man och kallade sig Vellinges borgmästare, Vellinge

Jörn Svensson V, tidigare riksdagsledamot, Krokom

Margareta Winberg S, tidigare vice statsminister och ambassadör, Krokom

Göran Bergström S, S-kommunalråd som varit kungens livvakt, polisutbildare i fyra världsdelar, programledare ihop med Martin Timell i TV4:s På rymmen och ansvarig för gripandet av Röda khmerernas ideologiske ledare Nuon Chea, Strömsund

Britt Bohlin, direktör Nordiska rådet och tidigare landshövding, Östersund

Håkan Juholt S, ambassadör, Oskarshamn (eller är det Reykjavik i dag?)

Eskil Erlandsson C, tidigare landsbygdsminister, Ljungby

Lisa Syrén (opol), P4-programledare (Karlavagnen, Ring så spelar vi), Karlskrona

Torleif Torstensson (opol), dansbandskung, Båstad/Kronoberg

Thomas Bodström S, tidigare justitieminister, advokat, Gotland

En bonus för den som vill låta sina giftassugna öron smörjas av skånskt välljud (eller missljud, beroende på vem man frågar) är Björn Ranelid (opol), författare och tidigare schlagerfestivaldeltagare, Tomelilla.

Enligt uppgift från en person som hyr ut bröllopslokaler på Österlen innebär en vigsel med Ranelid att såväl bröllopspar som gäster får möjlighet att köpa författarens senaste bok – direkt från bakluckan från hans bil. En liten varning bara: Björn sägs inte uppskatta att behöva köra tillbaka hem med bakluckan full. Så fram med lädret!

* * *

Apropå Ranelid ...

... så här sa Göran Persson nyligen i Affärsvärlden:

»Politik är lika levande och föränderligt som kärlek. Varje morgon erbjuder en ny överraskning. För att inte tala om kvällarna.«

Kärlekspoeter: MFF:aren Björn Ranelid och Göran Persson (vi upptäckte TT:s historiska arkiv och kunde inte låta bli).

* * *

Liberalerna kör Ford

Skärmdump: Macleans

Hans bror Rob Ford var världens mest ökända borgmästare i Toronto. Doug Ford försökte att ta broderns plats efter hans död när Doug kandiderade till borgmästarposten, men misslyckades. Fast efter senaste valet är han »regeringschef« i provinsen Ontario, vilket ju smäller högre.

Det låter också mycket kring Doug, även om han får betraktas som en försiktigare figur än brodern. Liberalerna i Ontario har i alla fall beslutat sig för att driva med den kvarlevande Forden och har börjat sälja Doug-dockor med ett tydligt budskap.

Se där en innovation i politiska kampanjsammanhang, även om den påminner en hel del om hundleksaken föreställande John Kerry som republikanerna körde med i presidentvalet 2004.

* * *

Lika som bär

Ernest Borgnine, amerikansk skådespelare, och Jan Björklund, snart f d L-ledare.

»Majoren Jan kommer att bli mera lik salig Ernest om ett antal år när håret blivit grått och rynkorna blivit flera. Gluggen kommer att vara oförändrad«, skriver läsaren Olle.

Tack Olle!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]