Barcelonabon Glen Skogen om att Spanien öppnar upp: »Folk är lite galna«

Text:

Bild: TT/privat

Norrmannen, Barcelonabon och spelutvecklaren Glen Skogen har hunnit tröttna på livet i lockdown. Snart har det gått två månader sedan Spanien införde hårda re­striktioner för att stoppa smittspridningen, och både pappa Skogen och hans 4-åriga dotter börjar längta efter livet utanför hemmets fyra väggar.

Första dagarna gick bra, men sedan blev det svårare med underhållningen för 4-åringen.

Lekparkerna är stängda. Går man ut riskerar man böter på 1500 euro och barn får fortfarande inte leka med andra barn. Han är inne på den 54:e dagen i karantän. I Spanien ska man inte gå ut om det inte är absolut nödvändigt; det har varit regelverket de senaste månaderna. Men nu lättas reglerna upp.

– Det blir lite måndag hela veckan, säger Glen Skogen uppgivet från lägenheten i centrala Barcelona.

Spanien har drabbats hårt av covid-19 trots att man mötte viruset med hårda re­striktioner. Över 25 000 spanjorer har dött i smittan och över 200 000 personer har smittats. Bara människor med samhällsbärande jobb har tillåtits gå till jobbet. Det har varit okej att köpa mat och medicin och man har fått rasta sin hund, men allt annat har förbjudits. Träning har man fått sköta hemifrån. Barn har lekt inomhus och alla restauranger har stängt, men nu börjar landet – visserligen i maklig takt – lätta på restriktionerna.

Den 2 maj fick invånarna börja träna utomhus igen, max en timme i taget och under reglerade former. Glen Skogen var själv ute och motionerade under måndagsmorgonen. Han var inte ensam. Tusentals svettiga kataloner trängdes längs strandpromenaden.

– Folk är lite galna, beskriver han.

Trots höga dagliga dödstal ser den berömda dödskurvan ut att ha börjat vika nedåt i landet.  Planen nu är att öppna landet i fyra steg: först tillåts lättare motion, restauranger som erbjuder hämtmat och näringsidkare som bedriver verksamheten via tidsbokning. Senare kommer barer att få öppna uteserveringar för ett fåtal gäster, samtidigt som invånarna tillåts umgås i små grupper. Dessutom får man gå på begravningar, något som inte har varit tillåtet på över en och en halv månad.

I vilken takt öppningen går avgörs av smittspridningen i de olika regionerna.

Glen Skogen längtar efter människor, men inte lika mycket som hans dotter gör.

– Nästa vecka får man börja träffa andra i deras hem igen. Det är max tio personer i taget som gäller, men det ska bli skönt för min dotter att kunna träffa människor och att gå ut igen.

Spanien är inte ensamt om att lätta på re­striktionerna som infördes för att stoppa spridningen av covid-19. I Norge har förskolor och elever i årskurs 1–4 fått återvända till skolan igen. Den för norrmän okränkbara rätten att åka till sin »hytte« är återinförd och folksamlingar upp till 50 personer tillåts igen. Men barerna, shoppinggalleriorna och gränserna är fortfarande stängda. Likt Spanien har Norge valt att skynda långsamt. Båda länderna ser det fortfarande som ett huvudmål att begränsa spridningen i största möjliga mån. Kurvan ska hållas plan på en så låg nivå som möjligt, vilket kan innebära att restriktionerna kan behövas under en lång tid.

Orsakerna till varför länder nu börjar lätta på restriktionerna är flera. Men främst är de ekonomiska. I Spanien har arbetslösheten skjutit i höjden i samband med krisen. I april blev 280 000 spanjorer arbetslösa och ökade totalsiffran till 3,8 miljoner. Norge har samma problem. Arbetslösheten har skjutit i höjden och ligger på över 10 procent.

Så incitamenten för att börja öppna upp världen finns, men ingen vet vad som kommer att hända nu när flera länder lättar på restriktionerna. I Norge har restriktionerna gjort att varje smittad person i snitt smittar 0,7 personer, enligt en rapport från norska myndigheter. Men den siffran kan snabbt stiga om befolkningen blir för oförsiktig i sin kontakt med andra.

– Vi vet egentligen inte hur det här kommer att utveckla sig på lång sikt. Vi hoppas att vi kan hålla smittotalen låga med hjälp av regeringens plan, men det finns ingen garanti för att det blir så. Det hänger bland annat på att vi även i framtiden har en förtrolig dialog mellan myndigheter och befolkning som gör att invånarna har motivationen till att upprätthålla alla smittskyddsråd som ges, säger den norska smittskyddschefen Bjørn Guldvog i en intervju med norska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Högerextrema går framåt i Spanien

Landets restriktioner har fungerat för att stoppa spridningen, men både Norge och Spanien får andra problem än vad Sverige har i nuläget. Trots att Sverige valde en annan väg börjar smittspridningen i Sverige att likna den i Norge. Enligt Folkhälsomyndigheten ligger nu det så kallade R-talet på under 1,0 i Sverige, vilket betyder att varje covidsmittad nu sprider smittan till färre än en person i snitt.

Norge tror sig kunna hålla nere smittspridningen trots uppluckrade restriktioner. Om Sverige klarar av att hålla skolorna öppna borde vi också kunna göra det, resonerar norrmännen.

– Men om det här inte fungerar – om befolkningen tröttnar och inte orkar ­– så kommer vi inte kunna hålla kvar det rådande läget längre, och då får vi en helt annan situation även här, säger Guldvog.

Risken finns att länderna bara skjutit smittspridningen på framtiden, menar bedömare. Den tidigare svenske statsepidemiologen Johan Giesecke har sagt i flera intervjuer att han inte tror att något land kommer kunna undvika en andra våg när länderna öppnas. Den norske smittskyddschefen delar den oron, men menar att landet »måste förbereda sig på det värsta men hoppas på det bästa«.

Redan nu har vissa länder fått problem med en andra våg av smittspridning. Tidigt under krisen framhölls Singapore som ett föregångsland men åkte i början av maj på ett bakslag. Landet fick först kontroll över kurvan genom tuffa begränsningar, men sedan har smittan återigen tagit fart. Landet har nu högst andel smittade av alla sydostasiatiska länder. Smittan sprids framför allt i tätbefolkade områden i staden som främst är bebodda av utländska arbetare.

Enligt strategin hade Singapore en plan att släppa på restriktionerna den 4 maj. Så blev det inte. Den 21 april tvingades premiärminister Lee Hsien Loong ställa sig framför tv-kamerorna och berätta att restriktionerna förlängs till och med den 1 juni.

»Många kommer att bli besvikna på förlängningen, men jag hoppas att ni förstår att den här kortsiktiga smärtan behövs för att sparka ut viruset, skydda hälsan och säkerheten för våra nära och kära och sedan tillåta oss att återuppliva ekonomin«, sa han.

Sedan dess har landet återigen fått viss kontroll över smittan och planerar att återigen börja öppna vissa delar, enligt samma modell som Norge, redan den kommande veckan. Folk ska fortfarande hålla sig hemma, men viss näringsverksamhet tillåts. Om det går bra så öppnar man ännu mer. Men den andra vågen av coronasmitta gör att landet nu är mer försiktigt än vad som till en början var planerat.

LÄS OCKSÅ: Corona sätter öparadiset Maldiverna i kläm

Italien följer ett liknande spår. Fyra miljoner italienska arbetare tilläts återvända till jobbet under majs första dagar. Landet fokuserade på att låta människor som arbetar med exportvaror och på byggen lämna karantänen först. Om den planen går bra kommer landet att gradvis öppnas mer och mer. Lombardiet har fortfarande många nya fall per dag, men smittspridningen är på stadig nedgång. Andra regioner har helt blivit av med smittan, men trots detta låter Italien fortfarande inte människor resa mellan olika regioner.

Walter Ricciardi, rådgivare till de italienska hälsomyndigheterna, säger till La Republica att man fortfarande har en riskfylld tid framför sig och att tecken på en ökad spridning kommer innebära att Italien återigen stänger igen verksamheterna.

»Det kommer att ta två veckor tills vi ser hur det går«, säger han till tidningen.

I Barcelona hoppas Glenn Skogen att han och hans familj ska kunna återgå till ett någorlunda normalt liv snart. Hittills har hela familjen varit förskonad från smittan, men han vet att en öppning av landet kan innebära nya problem. Att återvända till jobbet är det ännu inte tal om och lekparkerna i staden är fortfarande stängda, men det blir lättare att tolerera tiden hemma om man i alla fall kan avbryta hemmakarantänen för att få lite frisk luft. Någon familjeutflykt är det ändå inte tal om. Enligt nya regelverket får bara en förälder per barn följa med ut.

Men människan är mer anpassningsbar än vad någon på förhand kunde tro.

Trots att det är den 54:e dagen med restriktioner menar Glenn Skogen att det hade kunnat vara värre. Ingen i familjen är ju sjuk ­– ändå det viktigaste.

– Det har faktiskt gått lite lättare än jag trodde på förhand, säger han.

Spanien hoppas ha öppnat upp stora delar av landet under våren. Premiärminister Pedro Sánchez har sagt att målsättningen är öppna stränder i slutet av juni. Glen Skogen vet inte om landet valt rätt väg, men han hoppas att det värsta är över.

– Framtiden får visa oss vilka som valt rätt väg, säger han.

***

FAKTA:  Länder som lättar på restriktionerna

  • Norge: Öppnade skolor och förskolor den 27 april. Tillåter folksamlingar färre än 50 igen. Barer fortsatt stängda.
  • Finland: Max 10 personer i grupp till och med juni. Då ökar gränsen till 50. Grundskolor öppnar den 14 maj.
  • Spanien: Träning utomhus en timme per dag tillåts. Viss näringsverksamhet öppnar igen. Invånare ska hålla sig hemma förutom på angivna tider. På måndag tillåts invånarna träffa andra människor, men max 10 personer samtidigt.
  • Italien: Vissa arbetsplatser öppnar igen. Handlare, museum och bibliotek får öppna den 18 maj. Skolorna öppnar i september.
  • Singapore: Öppnar viss verksamhet i mitten av maj. Spårar smitta via applikationer. Har sett en andra topp, främst bland gästarbetare.