20 000 anhöriga rätt att återförenas

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

20 000 anhöriga rätt att återförenas

Den nya överenskommelsen gör att 20 000 nära anhöriga har rätt till återförening. Det gör att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU, skriver Expressen som gått igenom en prognos av Migrationsverket.

–  Möjlighet till familjeåterförening är viktigt utifrån integrationssynpunkt. Det står också i våra riktlinjer. Så man kan inte påstå att det här går rakt emot socialdemokratisk politik, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Strandhälls sambo anmäld för obetald faktura

En arkitekt som ritat en glasveranda till socialförsäkringsminister vill fick aldrig någon ersättning. Det rapporterar Dagens Nyheter som gått igenom en stämningsansökan mot Strandhälls sambo från arkitektbyrån till Nacka Tingsrätt. Räkningen ligger på cirka 19 000 kronor.

»Vi är oeniga om det som har levererats. Jag förväntade mig en dialog före att jag nu får det här kravet. Det har inte skett. Fordran kommer att regleras«, skriver Strandhälls pressekreterare. Läs mer här. 

Målet om lägst arbetslöshet borta 

Regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet är borta som målsättning, rapporterar Sveriges Radio. »Förändrade förutsättningar«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon menar att de styrs av en budget som är bestämd av M, KD och SD.

– Att skylla på en budget som vi haft i tre veckor det är ju minst sagt magstarkt, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas politiske talesperson till SR.

Debatter 

Sänkta eller slopade ränteavdrag för bostäder kan leda till ett stort prisfall, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB på DN Debatt.

Överenskommelsen leder till ökade klyftor och polarisering, skriver samtliga LO-ekonomer på SvD Debatt.

Landsbygdens verkliga problem är att 18-35-åringar flyttar. Överenskommelsen gör lite för att förhindra detta, skriver Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping, på DI Debatt.