BBC: Bali bommar ’alt rights’ brandfacklor

Text:

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Jag tycker inte att vi har så mycket kapacitet just nu när det gäller asylsökande, säger Hanif Bali i en intervju med brittiska BBC i dag.

Därefter porträtteras den 30-åriga riksdagsmannen som invandraren som är mot invandring, en provokatör som vet hur man väcker uppmärksamhet på sociala medier och som lånar sitt språk från alt right-högern.

Läs mer: Snobbar som mobbar

Hanif Bali hävdar dock att han bara driver med rörelsen och att hans inlägg inte ska tas på allvar.

Läs mer: Det eviga M-obbarpartiet?

– De använder de här symbolerna för att driva med vänstern, och jag driver med dem båda Jag är en skäggig invandrare och de är en vit nationalistisk rörelse som tror att moralen sitter i generna. De delar den idén med den identitetspolitiska vänstern, säger han.

I samma reportage får han kritik från Jonathan Leman researcher på Expo, som anser att han flirtar med extremhögern.

Läs mer: Hakelius: Får vi resonera om praxis utan att uppröra jurister?

– Det här är symboler som är tydligt förknippade med vit nationalism och han bestämmer sig för att använda dem. Och de vita nationalisterna, fascister och nazister i Sverige har plockat upp detta. ’Här har vi någon som släpper in oss, delvis’, säger Jonathan Leman.

Hanif Bali säger att han inte är ute efter att provocera men tror att partiet skulle ha gjort sig av med honom om han inte hade så många följare.