C släpper fram Löfven som statsminister

Text:

Bild: TT

Om Centerpartiet och Liberalernas partiråd tar ställning för Stefan Löfven blir det alltså en fortsatt rödgrön regering som riksdagen tar ställning till på onsdag i nästa vecka. På måndag ska talmannen Andreas Norlén träffa samtliga partiledare, därefter förväntas han lägga fram förslaget i kammaren.

– Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte den lösning vi helst hade sett, men det är det bästa möjliga i denna mycket besvärliga situation. Genom denna överenskommelse kan vi åstadkomma en lösning på regeringsfrågan baserat på en liberal reformagenda och tydliga förbättringar för småföretagen, miljön och landsbygden, sa Annie Lööf på pressträffen.

Annie Lööf framhöll på fredagseftermiddagens presskonferens att C fått igenom en rad krav i förhandlingarna. Hon framhöll åtgärder på arbetsmarknaden, som att undantagen i turordningsreglerna kommer att utökas, och att det ska bli lättare att nyanställa i små- och mindre företag. Hon pekade också ut miljöpolitiken, med bland annat en punkt om grön skatteväxling. Och att S och MP nu säger att något vinstförbud för välfärdsföretag inte ska införas.

Uppenbara vinster för Liberalerna är att de får igenom ett slopande av värnskatten och ett språkkrav för svenskt medborgarskap. Om skolan sägs att ett beslutsunderlag ska tas fram för att pröva om skolan ska bli statlig igen.

En uppenbar S-vinst är att kommunerna ska få rätt att begränsa boendeformen EBO för nyanlända och att den »familjevecka« som var ett vallöfte från S påbörjas med till att börja med tre dagar. Men även att det investeringsstöd till nya hyresbostäder som slopades när M-KD-budgeten antogs kommer tillbaka.

För MP finns på plussidan att flygskatten blir kvar fram tills det ersätts med en ny flygbränsleskatt och familjeåterförening blir en grund för migrationspolitiken.

Läs överenskommelsen i sin helhet här. Läs även den stora striden som ingen vill ha från senaste numret av Fokus här.