Dadgostar (V): »Vi hoppas M röstar med oss«

Text:

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hur ser du på det nya politiska läget för V:s del efter en dryg vecka med en regering som ni släppte fram men har lovat att opponera emot?

– Jag ser att vi är det enda oppositionspartiet i riksdagen. Det är sju andra partier på en sida och vi på den andra, som de enda som försvarar rättvisan och välfärden. Vi är enda vänsterpartiet, de andra är höger och eniga om en politik som vill privatisera mer.

Ni har ju redan fått ett erbjudande från Ulf Kristersson om att fälla Löfven-regeringen, kommer ni att nappa på det?

– Ja. Moderaterna har ju tidigare sagt att det bara gynnar de rikaste att ta bort värnskatten och att det är en dålig skattesänkning. Vi hoppas att de röstar med oss.

Faller regeringen då?

– Nej, det här röstar man om i finansutskottet och röstar Moderaterna med oss innebär att förslaget att sänka värnskatten faller. 

Hur märks det i riksdagen att vi nu har en regering?

– Nu börjar regeringen lägga sina propositioner i riksdagen och allt blir mer konkret. Nu kan vi ställa regeringen till svars i interpellationer. I veckan kom en utredning om att sjukförsäkringssystemet är för hårt. Gränserna är för snäva för när man ska börja testa folk mot arbetsmarknaden, folk hinner knappt få nån rehabilitering. Det där har vi påpekat flera gånger, människor blir sjukare på grund av nuvarande regler.

Och vad blir nästa steg i frågan för din del?

– Jag kommer ta det med ministern, Annika Strandhäll,  och höra vad hon kommer att göra. Jag förväntar mig att hon lyfter den här frågan och ändrar på reglerna.

När du säger att du förväntar dig, är det ett polemiskt uttryck eller ett uttryck för att du tror att hon kommer ändra reglerna.

– Jag hoppas att hon kommer att ändra reglerna. Många instämmer nog att de skarpa gränserna i den svensk sjukförsäkringslag är för hårda. Jag tror att många kommer partier kommer att börja inse det och ändra sin ståndpunkt, för de nuvarande reglerna är ohållbara, det är uppenbart.