Gängvåldet breder ut sig – Shottaz kopplas till Luleåmord

En man med kopplingar till Rinkebybaserade Shottaz är misstänkt för ett mord i Luleå. Nu expanderar nätverken, enligt Brå.

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT / Claudio Bresciani / TT

Det är den största mordutredningen i Norrbotten någonsin. På en badplats sköts en 25-årig kvinna ihjäl med flera skott från nära håll. Flera av skotten träffade kvinnan i ansiktet. Enligt åtalet hade kvinnan förvarat några bilfälgar hemma hos sig, men fälgarna försvann.

Det hade kunnat vara en vanlig mordhistoria om en affär som gick fel, men det var det inte. Fälgarna tillhörde inte vem som helst, utan en medlem i det kriminella nätverket Shottaz från järvaområdet i norra Stockholm.

Enligt polisen sköts kvinnan ihjäl på grund av fälgarna. I veckan åtalades en 20-åring från Järvaområdet för mordet på kvinnan. Enligt utredningen har mannen kopplingar till det Rinkebybaserade kriminella nätverket Shottaz.

Shottaz kom till Luleå. Kuststaden i Norrbotten har haft gängkriminell närvaro tidigare i form av Hells Angels-medlemmar, men det här var första gången som ett gäng från en förort till en stor svensk stad misstänks ligga bakom ett mord i Norrbotten. Flera andra personer, både boende i Luleå och människor från andra delar av landet misstänks för delaktighet i mordet och för narkotikabrott.

I oktober förra året publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport om narkotikaförsäljningen i Sverige. Enligt rapporten har kriminella nätverk från framför allt storstadsregionerna börjat expandera eller utlokalisera delar av sin verksamhet till andra städer i Sverige. I stället för att växa genom att utöka sitt geografiska område i hemstaden har man börjat snegla mot norra Sverige. Enligt Brås rapport köper narkotikabrukare i norr oftare sina droger via internetförsäljningen, medan man i södra Sverige har närmare till gatuförsäljningsplatser.

”Konkurrensen om platser leder till högre konfliktnivåer i den kriminella miljön. Vi kan också se att nätverk i storstäderna växer genom att starta verksamheter på andra platser i Sverige. Samtidigt är det viktigt att inte bara betrakta narkotikamarknaden som präglad av våld och konflikt. Det som är mest framträdande i vårt material är snarare olika typer av samarbeten mellan individer, grupper och nätverk” skrev Katharina Tollin, utredare på Brå i ett utskick om rapporten som publicerades den 1 september förra året.

Enligt Brå har förortsbaserade nätverk sedan en tid tillbaka upparbetat kontroll över hela distributionskedjan genom att ha medlemmar på plats i europeiska smugglingshubbar, så som Amsterdam. Andra typer av nätverk - så som de västafrikanska nätverken eller karibiska nätverken som också är aktiva i Sverige - använder sig av kurirer som smugglar in knark i landet genom att föra in små mängder i taget. Förortsnätverken smugglar större mängder på samma gång, i första hand med hjälp av lastbilar inom ramen för godstrafiken, enligt Brå.

När de förortsbaserade nätverken redan har makten över hela distributionskedjan blir det naturligt att expandera genom att vända sig till nya områden.

”I materialet finns flera exempel på att välkända grupperingar från storstäderna etablerar underleverantörer i städer i norra Sverige. Narkotikapartier som avyttras i städer där tillgången på narkotika är lägre kan betinga högre priser”, skriver Brå i sin rapport.

FÖRRA ÅRET DOG 46 PERSONER efter totalt 335 skjutningar i Sverige, enligt statistik från Polisen. Det är siffror som är på ungefär samma nivå som året innan. Mer än hälften av alla mord skedde i Stockholm. I region nord var det bara ett, det var mordet i Notviken som nu ska upp i rätten.

Enligt Brå:s rapport från 2021 förekommer skjutningar oftare i områden där det redan finns öppen drogförsäjning, men det betyder inte att skjutningarna alltid är kopplade till själva narkotikahandeln. I stället kan det vara konflikter mellan personer i de kriminella nätverken som är det drivande motivet.

En person som Brå intervjuar säger så här:

”Du måste tänka så här: om du nånsin vill bli en stor narkotikaman, göra nån stor narkotikaaffär --- om du ska gå runt och skjuta ihjäl folk för minsta lilla, då kommer ingen vilja ha med dig att göra. Du kommer inte vara något.”

Rättegången mot de misstänkta i mordet på den 25-åriga kvinnan kommer att avgöras under våren.

***

Läs även: Teodorescu Måwe: Ordet u-land ruskade om Sverigebilden

Prenumerera på Fokus här.