Morgonsvepet: SD vill hyra fängelseplatser utomlands

Text: Redaktionen

Bild: Jessica Gow/TT

SD vallöfte: Hyr fängelseplatser utomlands

Sverigedemokraterna vill hyra fängelseplatser utomlands för att placera brottslingar där. Enligt partiet kräver de höjda fängelsestraffen det, enligt SD:s valmanifest som presenterades i dag.

- Vi behöver utöka kapaciteten i svensk kriminalvård, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Partiet vill också bensinpriset med 70 öre per liter och avskaffa skillnaden i skatt på pension och inkomst redan nästa år.

Jimmie Åkesson: Lägg ner P3 direkt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade stängt ner P3 om han vore chef för Sveriges Radio. Det säger han i en intervju med P3. 

– Men jag står för att jag tycker P3 är vänsterliberal smörja och ingen kanal jag lyssnar på, och jag hoppas så få som möjligt gör det, säger SD-ledaren till Expressen.

SD mest populära bland moderater

Sverigedemokraterna är mer populära hos moderatväljare än Centerpartiet och Kristdemokraterna, enligt en Novusmätning, rapporterar Ekot.

–  Det visar att Sverigedemokraterna är fast förankrade till höger i svensk politik. Det visar att de här två partiernas väljare står ganska nära varandra, säger professor i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet som leder det svenska valforskningsprogrammet till Ekot.

Engelska skolan minskar vinsten

Internationella engelska skolan (IES) redovisar en vinst före skatt på 148 miljoner kronor för helåret 2017/2018, jämfört med 191 miljoner kronor samma period i fjol. Men omsättningen har ökat med nästan 15 procent från förra året till cirka 2,35 miljarder kronor.

Läs om bokslutet här. Läs även Fokus reportage » Madam principals recept: Tuff kärlek här.« där ordförande Barbara Bergström berättar hur hon byggt upp sitt imperium.

Studie: Fler politiska botar inför valet

Det finns allt fler politiska botar i sociala medier med uppgift att påverka valet. Meddelandena har »oftast har ett nationalistiskt, eller invandringskritiskt, budskap«, enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), skriver Ekot.

Ebba Busch Thor: Barn ska få leka med vad de vill

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill inte att personal ska rycka leksaker från dagisbarn. Det säger hon i en intervju med TV4 där hon utvecklar sin kritik mot den nya läroplanen för förskolan om genuspedagogik.

– Man ska låta barnen leka det de vill leka, eller när det fyller ett pedagogiskt syfte. Men att personalen ska ha som uppgift att utmana barnen från könsstereotypa lekar, det leder fel, säger hon.

Fridolin: Mer pengar till förskolan

Miljöpartiet vill satsa 2 miljarder kronor om året på förskolan fram till 2022. Mest pengar ska förskolor i utsatta områden få, skriver Omni. Vidare vill MP öka statsbidraget för mindre barngrupper med 1 miljard kronor de kommande tre åren.

– Om det inte fungerar, då är vi beredda att lagstifta om barngruppernas storlek, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin. Läs Fokus intervju »nu vänder vi maskrosblad« med Gustav Fridolin här.

Debatter

»Politiken, nationellt, regionalt och lokalt behöver skaffa sig kunskap för att förhålla sig sansat och balanserat till de religiösa rörelserna«, skriver företrädare för civilsamhällesorganisationer på DN Debatt.

»Våga släppa det politiskt korrekta kramandet av förnybarhet och se på de beprövade lösningar för koldioxidsnål elproduktion som ligger i öppen dager«, skriver två fysiker påSvD Debatt.

Vi vill att vårt samhälle skakar av sig de extrema teorierna och den konfliktpolitik mellan män och kvinnor som är radikalfeminismens destruktiva livsluft, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor på DI Debatt.