Nya idéer, någon?

Text:

Bild: Scanpix

Helgen hade varit lika våldsam som befarat. På fredagen sköts en man i Hammarkullen i Göteborg med flera skott. På söndagsmorgonen blev en man i Lundby skjuten i benet och samma eftermiddag träffades ett bostadshus i Biskopsgården av flera skott. Några dagar tidigare sköts två unga män ihjäl på gatan i samma stadsdel.

Så på måndagsmorgonen satte sig politikerna i Göteborg i krismöte och höll presskonferens.

– Har du några idéer?

En ledarskribent på Göteborgs-Posten ställde frågan till till kommunstyrelsens ordförande. Anneli Hulthén svarade försiktigt.

– Vi måste fundera mer.

Men en sak kunde hon ge klara besked om. Det behövs strängare vapenlagar. Det var de överens om, hon och oppositionsledaren. Meddelandet skulle sändas på en gång till regeringen, rikspolitikerna, Beatrice Ask.

Fast den idén är inte särskilt nyskapande. De förändringar av vapenlagen som Anneli Hulthén och hennes politikerkollegor  efterlyser presenterades i en utredning i januari. I höst väntas ett lagförslag, som ska träda i kraft nästa sommar.

– Även socialdemokraterna är inne på det här, så det är ingen högoddsare att det blir av, säger Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

Kommer strängare vapenlagar att hjälpa? Det beror på vem man frågar.

Det polisen framför allt vill är att få använda avlyssning i fall med grova vapenbrott. Då krävs ett straffminimum eller ett straffvärde på minst två år.

I dag döms sällan så långa straff för vapenbrott och därför får polisen heller nästan aldrig lyssna av misstänkta.

I betänkandet från januari föreslår regeringens särskilda utredare, Polishögskolans rektor Doris Högne Rydheim, att lagen ska införa beteckningen »synnerligen grovt vapenbrott«, med en straffskala på två år och maxstraff på sex år. Det skulle alltså ge rätt att avlyssna.

Den senaste tidens våldsupptrappning i Göteborg har utspelat sig bland den sortens kriminella grupperingar som blir allt vanligare i Sverige. Gäng utan namn, utan västar och likadana tatueringar eller andra symboler. Det är vänner som bor i samma kvarter, som har lojaliteter till varandra sedan många år tillbaka. Födda omkring 1980 och senare. Det finns personer som ses som ledare men det är inga hierarkiska, toppstyrda organisationer som den gamla tidens mc-gäng. Enligt uppgifter till Fokus kommer upptrappningen just nu för att två grupperingar bråkar om kontrollen över narkotikaförsäljningen på olika delar av Hisingen. Skottlossningar och mord leder till hämndaktioner. Polisen kopplar samman flera av de senaste händelserna, men har svårt att komma vidare i utredningarna, eftersom få pratar.

Därför, menar polisen, skulle avlyssning kunna upptäcka och hindra fortsatta vedergällningar. En högre straffskala skulle också leda till att fler skulle kunna häktas. Gatorna skulle kunna bli lugna fortare.

Men enligt Doris Högne Rydheims utredningsförslag är det ett stort antal vapen som ska ligga till grund för att ett brott bedöms som synnerligen grovt. Följer regeringen förslaget är det inte säkert att de som skjutit med enskilda vapen, som troligen varit läget i Göteborg, skulle beröras. Det skulle snarare vara aktuellt för sådana som innehar eller säljer större mängder vapen.

Michael Eriksson, författare till en rapport om vapen för liberala tankesmedjan Timbro, tycker inte att man ska hoppas på att skärpta lagar är lösningen.

– Man har skärpt vapenlagen ett stort antal gånger utan särskild effekt.

Lagar som begränsar antalet vapen kommer inte ha önskvärd effekt, menar han, eftersom det redan finns många fler illegala vapen i omlopp än vad som används. Det lagen framför allt gör, enligt honom, är att ställa till med problem för dem som håller på med jakt och sportskytte, trots att det sällan är sådana vapen som används vid grova brott.

– För politiker är det en väldigt billig lösning att ropa på strängare lagar, säger Michael Eriksson.

I liverapporteringen på Göteborgs-Postens hemsida under måndagens presskonferens kommenterade göteborgare sina politikers tankar:

– Trams som vanligt. Hur vore det med en portion självkritik?, skrev en.

Ingen verkade tycka att politikerna hade de svar som behövdes.

– Varför så mycket fokus på vapnen och vapenlagarna? Det är personerna som håller i vapnen som ni behöver jobba med, tyckte en annan, och den som avslutade hela diskussionen gjorde det med orden:

– Godnatt politiker, sov gott!

Fakta | Politiker under press 

Dubbelmordet i Göteborg förra veckan misstänks vara en upptrappning i gängstrider. Polisen ser samband mellan flera av händelserna, bland annat fem mord från 2012 och 2013. Göteborgspolitikerna kräver strängare vapenlagar efter flera skottlossningar på Hisingen under helgen.