Peptalkstriden

Text: Redaktionen

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson sparade inte på krutet då han – dagen efter valet – sparkade i gång en ny valrörelse. Han menade att ödet utsett SD att stå pall i »en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad« med alternativen att »segra eller dö«. Inlägget var kryddat med historiska referenser och illustrerades av en bild på knäböjande karoliner.

»Den demokrat som ser dessa krafter som ett ›regeringsunderlag‹ är naiv och har inte lärt sig något av Europas historia«, kommenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) sa: »Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid.«

Efter kritiken klargjorde Karlsson att inlägget var avsett som ett politiskt peptalk till partiets valarbetare, och att retoriken visserligen var tillspetsad men inte värre än vad som sägs av politiker från andra partier. Annie Lööf (C) har sagt att Sverige klyvs av rasistiska vindar och Stefan Löfven att Sverige håller på att gå sönder, förklarade han. Svenska Dagbladets Ivar Arpi gjorde en liknande analys och räknade upp andra exempel på politiker som använt krigsretorik. Dagens Nyheters Per Svensson höll inte med och kallade Arpi för en nyttig idiot.

I Sveriges populäraste talkshow frågade Fredrik Skavlan ut partiledaren Jimmie Åkesson (SD) om kollegans skriverier. »Det är ju sant«, sa Åkesson och förklarade att ett kulturkrig pågår.

Nej, det är det inte, menade Aftonbladets Jonna Sima, som slog ett slag för en mer faktabaserad världsbild à la Hans Rosling.