Svep: Rädsla för SD-budget fick Lööf att välja Löfven

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

Lööf berättar varför hon valde S

Det var oro över Moderaternas närmande till SD som gjorde att Centerpartiet inte släppte fram Ulf Kristersson som statsminister. Det uppger Annie Lööf i en ny dokumentär i P1.

Lööf anger två skäl till att C förlorade tillit till Moderaterna: dels en oro över att Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budgetversion anpassades till SD, dels att moderater i flera kommuner aktivt valde att samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon beskriver Kristerssons regeringsförslag som »en konservativ högerregering«.

Bolund reagerar starkt på Swedbanks penningtvätt

Det är »fullkomligt oacceptabelt« om det förekommit pengatvätt i en svensk bank, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Ekot.  Även den demokratiske kongressledamoten Jim McGovern har reagerat starkt på Uppdrag gransknings avslöjande om Swedbanks misstänkta inblandning i det ryska skattebedrägeriet. Läs Emanuel Sideas blogg om Swedbank här.

Hallengren: Se andning som ett grundläggande behov

Regeringen föreslår en lagändring som gör att andning och sondmatning betraktas som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS. Det berättade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens, rapporterar Sveriges Radio. Tanken är att lagändringen ska träda i kraft den 1 juli och komma tillrätta med den nuvarande tolkningen av lagen, som lett till att ett 50-tal barn ska ha fått indragen assistans. Även MP, L och C står bakom förslaget.

Kinesisk affärsman har haft kontakter förr

En av de affärsmän, Kevin Liu, som deltog under mötet med den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui har haft kontakter med ett flertal gånger tidigare haft kontakter med företrädare för det offentliga Sverige, uppger GP. Kevin Liu var bland annat med när Stefan Löfven besökte Kina vid en näringslivsdelegation 2017 och har även varit inblandad i ett samarbete mellan ett universitet i Jiangsu-provinsen och Uppsala universitet.

Debatter

Lagen om anställningsskydd, las, är en kvarleva från 1970-talets politiska ingrepp i partsmodellen och illa anpassad till dagens verklighet, skriver Peter Jeppsson, Svenskt näringsliv på DN Debatt.

Liberalerna behöver en partiledare som förstår att partiets kris är självförvållad. Liberalernas kris är framför allt en kris i rikspartiet, skriver Anders Cnattingius och Henrik Thorsell, L-politiker i Vellinge, på SvD Debatt. Ute i landet finns många politiker och personer som har rätt egenskaper, menar de och efterlyser en hårdhudad ledare med varmt hjärta.

Rysk penningtvätt finansierar brott korruption och extrema politiska partier och via banktvätt och skalföretag strömmar ryska pengar in i Europa. Straffen för penningtvätt måste skärpas och preskriptionstiden förlängas, skriver Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker på DI Debatt.