Niklas Wykman (M): »Sverige har allvarliga utmaningar«

Text:

Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

För den som inte följt dig, hur bör Niklas Wykman presenteras?

– Jag är doktorand i nationalekonomi och min bakgrund är att jag under alliansregeringen arbetade åt finansminister Anders Borg som politisk sakkunnig inom skattefrågor. Jag är vegetarian och en stor djurvän. Sedan är jag delägare i två travhästar. Men det är inte en ekonomisk-politisk rekommendation att äga travhästar, utan det är något man får bokföra på nöjeskontot. Jag äger visserligen bara 10 procent.

Somliga har beskrivit dig som kuppmakare, och den som tvingade bort förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hur känns epitetet kuppmakare?

– Det är en helt felaktig beskrivning. Det känner jag inte igen mig i alls. Det stämmer inte.

Du var ju skattepolitisk talesperson fram till 2016, och nu gör du comeback i samma roll.

– Ja, det är väldigt roligt att ha fått ett starkt förtroende från partiet och Ulf Kristersson att få vara med och utveckla politiken. Regeringen diskuterar nu en skattereform och vi kommer ta fram ett eget förslag. Vi har initierat arbetet där vi ska samla forskare, ledande experter och ska sedan sätta igång med arbetet.

Vilken skatt känner du extra starkt för?

– Som moderat känner jag mycket för det som ger lägre skatt – jobbskatteavdraget känner jag extra starkt för.

Vad är din åsikt om moms?

– När jag tänker på moms... Då tänker jag på krångel. För det är en synpunkt man oftast stöter på när man pratar med företagare. Där finns det mycket man kan förändra och förenkla kring regelverket. Men i vårt stora skattereformsarbete är det lite för tidigt att säga hur vi ska ställa oss till alla delar, men jag tror mycket på förenklingar.

Bortsett från skattepolitiken – vad ser du på politiska agendan framöver?

– Sverige har allvarliga utmaningar kring kriminalitet, det stora migrationsåtagande vi har gjort och tillväxten som är låg jämfört med andra länder. Arbetslösheten har också stigit i jämförelse med andra länder. Det är en stor utmaning som vi måste ta tag i.

Läs mer:

Wykman: Jag delar inte AKB:s bild (#46-18)

AKB bortkuppad med »rysk politik« (#46-18)

Problemet i pojkarnas parti (#19-18)

In i dimman (#42-15)