Det är inte roligt längre

Danmark har ett av världens bästa landslag i fotboll. Till och med Norge presterar bättre än Sverige. Det är helt enkelt inte roligt längre.

Text:

Toppbild: Claudio Bresciani / TT

Toppbild: Claudio Bresciani / TT

På de senaste tio matcherna har det blivit två segrar, en oavgjort och sju förluster. Sveriges herrar har aldrig varit bäst i världen i fotboll, så vi gör klokt i att ha rimliga förväntningar. Men C-divisionen i Europaturneringen Nations League är ett beskt piller.

Nykterhet saknas inte i spelarnas analyser. 

Emil Forsberg, en av den bästa på planen i förlusten mot Norge på hemmaplan i somras, sa efteråt: ”Små saker avgör fotbollsmatcher. Nu fick de en liten bjudning till 2–0 och då tycker jag ändå att vi reser oss på något sätt och gör 2–1, vilket är kul för Anthony såklart. Första målet, komma in och göra ett jättefint inhopp och det måste man glädjas över i såna här matcher.”

Anthony heter Elanga i efternamn och vi gladdes med honom men några dagar senare, efter en ny förlust mot Norge, på bortaplan, sa Forsberg: 

– Surt förstås, jag tycker vi sätter oss i det med billiga mål. När vi vågar kliva upp och sätta press så tycker jag vi förmår.

Det fanns en förmåga att hoppas på. En höst kom. Storstryk mot Serbien. Oavgjort mot Slovenien. Forsberg sa att Sverige borde ha vunnit mot slovenerna. Han hade nog rätt. Liksom när han sa: 

– Ska vi vara ärliga är det inte i den här matchen vi förlorar. Kollar man på hela Nations League-spelet har vi inte varit tillräckligt bra. Lag utvecklas och det har inte vi gjort, då ser det ut så här.

Klarsyn kan mycken nedstämdhet. Herrlandslaget har befunnit sig i svackor förr. Men nuläget är… svårare. Danskarna har ett av världens bästa landslag just nu. Och Norge – är alltså förbi oss. Utan Petter Northug. Men med Erling Haaland. 

Det är faktiskt inte roligt längre.

***

Läs även: Zlatan härföraren

Text:

Toppbild: Claudio Bresciani / TT