Ett mähä från Stockholm

Köer på nöjesparker har blivit en stor debatt på sistone.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Göteborgarna har aldrig begripit sig på stockholmarna, sägs det. Dryga när de drar ut i landet, mähän i sin egen håla, köar i tigande led på bussperrongen, ställer sig på prydlig rad till höger i rulltrappan. Vad är det för fel på dem? 

Som Sonja Hedenbratt och Sten-Åke Cederhök sjöng från Kålles och Adas glada avkrok sjöng beträffande andrastadens gemytliga alternativ:   

Knö daj in fastän dörra´ e trång, för här är änna nåt gång.  

Men i förra veckan rapporterade Göteborgs-Posten att efter bara en månad av säsongen hade nöjesparken Liseberg dragit in 50 personers årskort och guldpass. Dessa stamgäster hade stört andra besökare, stått upp i attraktionerna och smitit före i köerna. Knött sig, helt enkelt. Nöjesparkens pr-chef Mikael Westlund sa: ”Vi har en väldigt låg tolerans, om inte nolltolerans, mot dåligt beteende i parken, kan man inte bete sig ryker guldpasset.” 

Enkelt. Samtidigt kunde man i Aftonbladet läsa att i Stockholm, på Gröna Lund, köade en pappa med sina flickor i tioårsåldern till berg- och dalbanan när ett gäng killar anslöt. De ”ville inte vänta – utan trängde sig förbi”. Pappan sa ifrån. Killarna blev hotfulla. Vad hade pappan för rätt att ha synpunkter? Inga vakter dök upp. I radions P1 Morgon efterlyste pappan ett svar från Gröna Lunds säkerhetschef, som sa: ”trygghetsfrågor är det viktigaste vi har” och påminde om att det är ”glädje” som nöjesparken jobbar med. 

Pappan tyckte inte det fanns mycket glädje i att trakasseras av hotfulla gäng. Eller vakter som inte gjorde sitt jobb. Grönans säkerhetschef sa: 

”Ordningsfrågor är ju inte svartvita till sitt format”. 

Eller stockholmskt mähä, som man tänker i andrastaden.

***

Läs även: En riktigt dyr gåva

Text:

Toppbild: TT