Magdalena Andersson

Svensk politik är enkel – S vinner till slut

Man kan inte påstå att Magdalena Andersson har gjort ett bra jobb, men svensk politik är enkel: åtta partier jagar 349 mandat i några månader och till slut vinner Socialdemokraterna.

Text:

Toppbild: Christine Olsson / TT

Toppbild: Christine Olsson / TT

Första gången jag röstade var 1982. Efter sex år av vanstyre och regeringskriser hade väljarna tappat tålamodet med borgarna. Så de återinstallerade Olof Palme och hans trygga socialdemokrater i regeringskansliet. Det har de i stort fortsatt göra; S leder nu med 8–3 mot byket i min personliga valtabell. 

Visst är det ofta jämnt mellan blocken inför valen, så även denna gång. Men som Johan Hakelius konstaterar i årets garanterat första eftervalsanalys – för säkerhets skull levererad fyra dagar före valdagen – så lär det stå 9–3 i den där tabellen när röken har skingrats efter söndagens drabbning. "Väger det jämnt vinner sossarna", lyder Johans trossats. Vilket påminner mig om den engelske fotbollslegendaren Gary Linekers sammanfattning av det gröna fältets schack: "Fotboll är enkelt; 22 spelare jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner Tyskland."

Finns det då inget som kan kasta om så att S förlorar på upploppet denna gång? Jo, kanske. Socialdemokraten Daniel Suhonen tror att elkrisen har potential att bli en sådan September surprise. Han kan förstås ha rätt, men de riktigt höga elräkningarna kommer inte förrän i vinter. Och Magdalena Andersson verkar ha lyckats hyggligt väl med att lägga skulden för problemen på Ryssland – som har stängt av gasen till Europa – och på elbolagen som har stängt av fyra reaktorer av sex söder om Mälardalen medan S hade vakten (fast som det framgår i veckans Fokus är den historieskrivningen inte riktigt sann; reaktorerna hade inte skrotats om inte politikerna hade lagt en effektskatt och andra pålagor på kärnkraften).

Så mina pengar hamnar på Magda trots allt. Inte för att hon och Socialdemokraterna har gjort ett bra jobb – det har de inte – utan därför att S har lyckats med strategin att få detta val att inte handla om något annat än vem som ska bli statsminister. Eller som Gary Lineker kunde ha sagt: "Svensk politik är enkel; åtta partier jagar 349 mandat i några månader och till slut vinner Socialdemokraterna."

***

Text:

Toppbild: Christine Olsson / TT