Tog 87 coronasprutor – sålde bevisen

Tycker du att tre doser coronavaccin var mycket? Kom tillbaka när du har tagit 87, som en man från Tyskland har gjort. Så mår han i dag.

Text:

Toppbild: Christian Charisius/AP

Toppbild: Christian Charisius/AP

I Sverige har knappt 63 procent av befolkningen tagit tre doser vaccin mot coronaviruset, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. I Tyskland ligger siffran på 59 procent. Förmodligen är den tyska vaccinationsgraden lägre än så. Nyligen avslöjades nämligen att en man från Magdeburg, väster om Berlin, låtit vaccinera sig mot coronaviruset 87 gånger sedan förra sommaren. Varje gång mannen lät vaccinera sig dök han upp med en tom vaccinationsjournal. Vissa dagar ska han ha tagit så många som tre sprutor åt gången, rapporterar tyska medier.

Det hela upptäcktes i början av mars på en vaccinationscentral i Dresden. En sjuksköterska kände igen 61-åringen, och uppmanade sina kollegor vid tyska Röda korset att ringa polisen om han kom in hos dem. Sagt och gjort, när mannen dök upp i Eilenburg en tid senare greps han av polis. Han är nu misstänkt för att ha sålt vidare vaccinationsbevisen till vaccinmotståndare och personer som inte velat ta en påfyllnadsdos. Enligt tyska rättsexperter hotar ett kännbart fängelsestraff – det rör sig om nästan 90 fall av bedrägeri. 

Hur mår man då efter 87 doser coronavaccin? Förvånansvärt bra, enligt uppgift. Kanske hade mannen slutat tidigare om biverkningarna blivit för kraftiga, säg vid dos 30 eller så? 61-åringen har dock gjort sig själv en otjänst tror läkare. Vaccin ska tas med ett visst mellanrum för att immunförsvaret ska hinna byggas upp och känna igen viruset som ett hot. När man tar sprutorna för tätt inpå varandra kan det leda till hyposensibilisering, något som används för att behandla vissa allergier. Immunförsvaret tänker, det här proteinet verkar inte vara så skadligt – kanske tillhör det till och med kroppen? – då slutar jag reagera på det.

Alltså: Efter 87 doser coronavaccin – tillbaka på ruta ett.

***

Text:

Toppbild: Christian Charisius/AP