Vill du verkligen börja kyssa Musse Pigg igen?

Kanske finns det ändå företeelser från tiden före pandemin som vi faktiskt klarar oss utan.

Text:

Toppbild: Elise Amendola/TT

Toppbild: Elise Amendola/TT

Söndag 3 april

Just som vi så smått börjat lära oss att Kiev på ukrainska stavas Kyev kommer nästa tungvrickare. Den här gången är det Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha som vill att huvudstaden Bangkok döps om till – håll i er nu – Krung Thep Maha Nakhon (Bangkok). Parentesen på slutet ska skrivas ut och är ”på riktigt”. Möjligen för att underlätta en övergång för omvärlden.

Förslaget, som bottnar i en vilja att distansera sig från koloniala rötter, har inte mottagits med jubel av stadens 8,3 miljoner invånare.

– Namnbytet är på gränsen till idiotiskt, säger exempelvis Charnvit Kasetsiri, thailändsk historiker och före detta rektor vid Thammasat universitetet i Bangkok. ”Den thailändska överklassen frossar som vanligt i att byta ut hederliga, klassiska thailändska namn mot vad de tycker är finare namn med rötter i det heliga indiska Pali-språket och Sanskrit”.

Får stadens nya namn ens plats i ett pass?

Måndag 4 april

Snacka om att Saab – mer eller mindre medvetet – har gjort en reklamkupp som kommer att sprida företagets varumärke snabbare än ett omikronvirus sprids på ett kryssningsfartyg.

Jag tänker förstås på den röda Saab 900 Turbo som spelar huvudrollen i japanska ”Drive my car”. Filmen tilldelades nyligen en Oscar för bästa internationella film och lovordades också av svenska filmkritiker efter premiären. Regissör är Ryusuke Hamaguchi och handlingen den gamla vanliga: Pojke möter flicka. I form av en änkling som körs runt på en roadtrip i sin bil av en inhyrd kvinnlig chaufför.

”En så pass modest bil som en Saab 900 Turbo känns lite mer som ”hemma”. Biobesökaren kan lättare identifiera sig med ekipaget än om det skulle handla om ett vrålåk i skinande krom och metall”, sammanfattar amerikanska konsumenttidningen Gear Patrol Saabens insats i den kritikerhyllade filmen.

Tisdag 5 april

Det är fler än Magdalena Andersson som testat minister-för-en-dag-tricket. Sri Lankas nye finansministern Ali Sabry självmant kastade in handduken efter blott tjugofyra timmar på posten.

– Det krävs fräscha, proaktiva och okonventionella steg för att reda ut landets finansiella kris, deklarerade han enligt CNBC.

Ett faktum som ministern möjligen kunde insett tidigare.

Bakgrunden enligt CNBC är att landet är hårt pressat av Coronapandemin, stigande oljepriser, brist på bränsle i pumparna samt strömavbrott flera timmar om dagen.

– Gotta go, Gotabaya, skanderar tusentals demonstranter på Sri Lankas gator. Och kräver presidenten Gotabaya Rajapaksas avgång i vad som nu beskrivs som en sri lankansk version av Arabvåren 2011.

Onsdag 6 april

Klarabella Ko, Musse Pigg och Pluto får börja kyssas igen! Ja, inte med varandra – utan med besökarna i Disney Worlds nöjesparker i USA.

I närmare två år har Disneys kostymklädda karaktärer belagts med munkavle och tvingats ta avstånd från sitt vanligtvis så flörtiga beteende – det vill säga att kramas, pussas, skriva autografer och ta selfies med framför allt barnen. I stället har de fått vinka – på lagom långt coronaavstånd.

– Inom bara någon vecka ska du kunna krama Långben igen, skriver nöjesparken i ett pressmeddelande.

Vill alla verkligen återgå till det ”normala”?

Torsdag 7 april

Tidningen Svensk Golf har tagit ett annorlunda grepp på årliga Masters, golftävlingen på Augusta National Golf Club i USA. Tävlingen är en av fyra ”majors” och spelades första gången 1934.

Det som recenseras i Svensk Golf är dock inte årets tävling (start 7/4) utan The Masters legendariska smörgåsar. Priset, som inte ändrats på evigheter, är ”löjligt låga” femton kronor. Vissa smörgåsar har enligt skribenten Eric Franzén nått nästan ikonisk status hos publiken. Han tänker då främst på det formbröd med pimento-ost på som betraktas som Augustas signatursmörgås.

Själv har han dock fastnat för ett nytt tillskott i Masters smörgåsflora. Vi citerar:

”Herre jösses. Det här är fina saker. Det mjuka briochebrödet fullständigt smälter i munnen. Det som betecknas som kycklingsallad är snarare en liten gräddigt krämig röra. Undviker att granska innehållsförteckningen av ren självbevarelsedrift. Nöjer mig med att konstatera: det här är Augustas nutid och framtid på smörgåsfronten”.

Kycklingsallad på Briochebröd – visst blir man hungrig!

***

Text:

Toppbild: Elise Amendola/TT