Avstressad, smalare och gladare under julen? Detta ska du äta

En ny studie visar vilket klassiskt jultillbehör som botar stress samt förbättrar sömnkvalitet och tarmflora.

Text:

Bild: Unsplash

Har det varit en lång och arbetsintensiv höst? Rentav tokstressig? Då kan det vara en bra idé att ägna sig extra mycket åt att äta nötter i jul. En australisk studie visar nämligen att det klassiska julsnackset valnötter hjälper mot stress, närmare bestämt ”akademisk stress”.

Den som är professor eller på annat sätt verksam inom akademin bör alltså ägna ledigheten åt idogt nötknäckande. En inte alltför vågad gissning är att även andra som ägnar dagarna åt att både tänka och stressa mycket kan få gynnsamma resultat av att äta valnötter dagligen.

Den australiska forskningsstudien genomfördes på friska studenter i tjugoårsåldern, som fick äta valnötter dagligen och fylla ett frågeformulär om sitt mående. Effekterna var enbart positiva. Studenternas stress minskade och sömnkvaliteten ökade. De kvinnliga deltagarna visade också en förbättrad tarmflora, vilket påverkar hjärnans hälsa. (För få män deltog för att det ska kunna konstateras detsamma om dem.)

Även andra studier har visat att valnötter ger positiva effekter på de så viktiga bakterierna i tarmen. En norsk-svensk studie, som SvD nyligen rapporterat om, tydde dessutom på att nötter inte leder till viktuppgång i den utsträckning man trott med tanke på hur kaloririka de är. Man tycks kunna äta upp till 50 gram nötter om dagen utan att det påverkar vikten

Sedan tidigare vet vi också att rödvin och mörk choklad leder till längre liv. Och champagne, såklart, som innehåller antioxidanter trots sin ljusa färg. Nyligen avlidna brittiska drottningen Elizabeth sägs ha druckit ett glas champagne varje kväll före sänggåendet. Den som prioriterar valnötter, rödvin, mörka praliner och champagne kan alltså få en maximal hälsoeffekt och komma tillbaka till jobbet mer avstressad, smalare, föryngrad och gladare än före julhelgen.