»Jag vet inte vad jag ska ge mig själv för roll än«

Text:

Bild: TT

– Jag har aldrig skrivit en pjäs. Jag har aldrig ens läst en pjäs. Biljetterna har precis släppts. Jag har redan missat en deadline. Jag har scener i mitt huvud, protagonister som drar åt olika håll, jag har en verklighet och vill berätta så många historier. Jag är en historieberättare, och hoppas kunna använda mig av det, men bara tanken på rollfördelning ger mig både prestationsångest och andnöd.

Det låter som ett rop på hjälp?

– Det är det inte. Jag brukar vara som bäst när jag har kniven mot strupen. Jag är bra på att dra ner persiennerna och ta mig tid ensam. Jag har suttit instängd på hotellrum många gånger och efter Almedalen går jag in i en grotta och försvinner från jordens yta. Jag har fått förlängd deadline, och lånat böcker på biblioteket, bland annat fyra dramer av Tjechov, och Strindbergs »Ett drömspel«.

Vad har du för förhållande till de klassiska grekiska dramerna? 

– Det var tack vare de grekiska dramerna som jag tackade ja till det här erbjudandet. Jag känner det som att jag fått en kallelse från Oraklet i Delfi, och tröstar mig med att jag har min historia. Det som är så speciellt är att det hela tiden händer så mycket. Nyss kom besked om miljardbelopp i lättnader för Grekland, men fortfarande är det de vanliga människorna som drabbas hårdast. Vi befinner oss i ett paradigmskifte, en turbulent tid.

Ett beslut som en dramatiker måste fatta är ju scenen, platsen, var dramat ska utspela sig. Har du valt din plats?

– Jag vill göra nedslag i  olika verkligheter, från strippklubbar till nazistmöten, från demokratins vagga till dess grav. Men Europa är ju platsen.

Du ska vara skådespelare också, spela en roll. Har du gjort det förr?

– Aldrig, och jag vet inte vad jag ska ge mig själv för roll än. Just nu känns det som att det är lättare för mig att ställa mig på en scen och berätta vad jag vill göra än att göra det, men det är ju tid kvar. 

Fem frågor

Programledaren och författaren Alexandra Pascalidou debuterar som dramatiker och skriver manus till en pjäs byggd på sin egen bok »Kaos – ett grekiskt lexikon«, som Göteborgs Stadsteater sätter upp. Premiärdatum är den 10 februari 2017.