Kultursveriges 75 mäktigaste

Text:

1

Hanna_Stierne

Hanna Stjärne

Vd SVT

Hon leder Sveriges största kulturproducerande institution med en budget för främst nyskrivet drama på över en halv miljard. Minst lika viktig är företagets stora kulturredaktion som producerar några av landets mest tongivande kulturprogram och som satsar när nästan alla andra drar ned.

Läs mer: Hanna Stjärne – Direktören för det hele

2

Benny-Fredriksson

Benny Fredriksson

Chef Kulturhuset,
Stadsteatern

Med makten över huvudstadens vardagsrum: Kulturhuset. Inklusive konsthall, flera bibliotek, musikscen och inte minst Stadsteatern. Dessutom tyngsta kulturnamnet i styrelsen för Statens kulturråd med två miljarder kronor att fördela. Menar att »makt är meningslös om den inte används«.

3

Sara-Danius

Sara Danius

Ständig sekreterare Svenska Akademien

På stol nummer 7 och ständig sekreterare. Klubbar vem som får världens tyngsta litteraturpris och styr kulturparnassen i Börshuset varje torsdag. Dessutom hyllad kritiker och författare, liksom styrelseledamot på Dramaten samt, från november, även i Nobelstiftelsen. Kan bara bli mäktigare.

Läs mer: Alla älskar denna Danius!

4

Alice-Bah

Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister

Kulturministern sitter på en enorm plånbok i Kultursverige och kan styra i detalj var pengarna hamnar. Den i övrigt välnätverkande Bah Kuhnke har dock hittills mest visat engagemang i demokratifrågor och ännu inte visat riktigt vad hon vill på kulturområdet, vilket gör att hon hamnar utanför topp tre.

Läs mer: Finns det en miljöpartistisk kulturpolitik?

5

Horace-Engdahl

Horace Engdahl

Ledamot av Svenska Akademien

Tog en gång makten som ständig sekreterare och släppte sedan inte taget om den. Har dubbats till landets Kulturman och gjort akademins valspråk »snille och smak« till sitt uppdrag. Snart i en SVT-kanal nära dig, ihop med listans nummer 18.

6

Jeanette-Bonnier

Jeanette Bonnier

Ordförande Bonniers Konsthall

Leder ett eget privat modernt museum i Bonniers Konsthall och är Sveriges stora konstmecenat framför andra. Enskilt största ägare i familjeföretaget. Dessutom makthavare i styrelserna för Dagens Nyheter, Expressen och Svensk Filmindustri.

7

Asa-Lindeborg

Åsa Linderborg

Kulturchef Aftonbladet

Hon är enväldig kulturchef på Sveriges största tidning, med enorm spridning – inte minst digitalt. Doktor i historia som dessutom har ett aktat eget författarskap, vilket ger extra poäng på denna lista.

8

Eirik-Stubo

Eirik Stubø

Chef Dramaten

Den geniförklarade norrmannen blåste listans nummer 2 och gick till Dramaten och posten som fri teaterchef på landets mest anrika teater. Regisserar själv vid sidan om chefskapet, gärna pjäser av nummer 27 på denna lista.

Läs mer: »Jag möter bara vita människor i innerstaden«

9

benny_a

Benny Andersson

Kompositör

Supermecenaten är en musikindustri i sig själv, med eget förlag, skivbolag och studio. Räddade filmprojektet Cirkeln häromåret. Aktuell med ny körskiva och »Kristina från Duvemåla« på Cirkus i Stockholm. Och så snackas det om en ny musikal.

Läs mer: En radikal sjunger ut

10

Bjorn-Wiman

Björn Wiman

Kulturchef DN

Under sina fem år på den stora draken har han höjt volymen rejält på kultursidorna och placerat dem mitt i brinnande samhällsdebatt. Ihop med listans nummer 44 rattar han rikets kanske bredaste kritikerstab, inte minst i form av listans nummer 72.

11

Daniel-Birnbaum

Daniel Birnbaum

Överintendent och chef Moderna museet Stockholm

Med 200 miljoner i årlig omsättning är Moderna en bjässe i den i övrigt splittrade samtida konstvärlden. Ihop med vicechefen Ann-Sofi Noring har han långtgående inflytande över vem som får göra vad i Konstsverige. Och utnyttjar det.

12

Jonas-Gardell

Jonas Gardell

Författare

Har profilerat sig inom litteratur, film, teater och underhållning – en bredd som ger åtskilliga poäng på denna lista. Får säga och skriva vad han vill var han vill. Utnyttjar sina möjligheter och sitt nätverk på ett sätt som få andra i kulturvärlden.

Läs mer: Upprättelsen

13

Kristina-Lugn

Kristina Lugn

Ledamot av Svenska Akademien

Akademiledamot, poet och dramatiker som har en folklig förankring större än kanske någon annan kulturskapare på denna lista. Rör sig obehindrat mellan medierna, senast i bokcirkel i SVT. Dramerna ständigt spelade runtom i riket.

Läs mer: Hur blev en vresig bibliotekarie Sveriges mest folkkära kulturperson?

14

Max-Martin

Martin »Max Martin« Sandberg

Producent & låtskrivare

Ihop med bortgångne Dag »Denniz Pop« Volle skapade han det svenska musikproducentundret. Genom sina enorma framgångar har han berett väg för en hel hög nya hitmakare. Fortfarande den som drar in mest pengar på sin musik i landet.

15

Knausgard

Karl Ove Knausgård

Författare

Det är fyra år sedan sista delen i »Min kamp«-serien, men norrmannen är fortfarande den författare som konkurrenterna måste förhålla sig till. Aktuell med scenversion av »Min kamp« hos listans nummer 55 och omdebatterad Sverigeutgivning av debuten från 1999.

Läs mer: Knausgård was here

16

Gunilla-Kindstrand

Gunilla Kindstrand

Ordförande Konstnärsnämnden, kulturchef Mittmedia

Kulturjournalisträv med fingrarna överallt. Högsta hönset i Konstnärsnämnden som ansvarar för 151 miljoner kronor och bär landets konstliv under armarna. Sedan i vintras kulturchef över 29 tidningar inom Mittmedia-koncernen.

17

mannheimer

Clara Mannheimer

Programbeställare

Kultur & samhälle på SVT

Denna tidigare chefredaktör för Nöjesguiden är hjärnan bakom den föryngring som kulturutbudet på SVT gått igenom på senare år, med program som Kobra och Rebecca & Fiona. Den enskilt mäktigaste inom SVT:s kulturjournalistik.

18

Liv-Stromquist

Liv Strömquist

Illustratör

Började som smal feministisk seriemakare, snart större än livet. Aktuell på Dramatenscen, i SR, i egen pod, på kultursidor och ständigt som tecknare. Alla vill ha henne, själv väljer hon kräset sina kanaler. Åker på bildningsresa med nr 5 på SVT våren 2016.

19

Jonas-Hassen-Khemiri

Jonas Hassen Khemiri

Författare

Han är Handelsstudenten som bytte spår och blev svensk samtidslitteraturs starkaste röst. Tredje romanen, som kommer ut i dagarna, har blivit lika kritikerhyllad som föregångarna. Har ett brett nätverk i scenkonstvärlden där hans dramer spelas överallt.

Läs mer:»Få författare har blivit så intimt förknippade med sitt utseende«

20

StefanForsberg

Stefan Forsberg

Vd Stockholms konserthus

Den tidigare trumpetaren är en makthavare av format i kulturvärlden. Förutom chefskapet i huvudstadens konserthus svingar han också klubban inom Svensk Scenkonst. En av de absolut mäktigaste inom den klassiska musiken.

21

Daniel-Ek

Daniel Ek

Vd Spotify AB

När de största artisterna släpper skivor i dag är det en person framför andra som de måste ha med sig. Med spellistor och andra verktyg styr Spotify och dess musikgalne vd långt mer än många tror det som vi faktiskt kommer att lyssna på.

22

Daniel-Sandstrom

Daniel Sandström

Litterär chef Albert Bonniers förlag

Tidigare chefredaktör för Sydis och kulturchef på SvD. Fick enormt mandat som litterär chef. Även om han har makthavare både över och under sig (som nr 47) är hans röst den viktigaste när det gäller vad som ges ut på Sveriges största förlag.

23

Peter-Englund

Peter Englund

Ledamot av Svenska Akademien

Doktorn i historia reformerade Akademien under sina tio år som ständig sekreterare och byggde under åren upp en ansenling maktbas. Blir också alltmer av skönlitterär författare för varje ny bok, vilket är en bredd som ger maktpoäng.

24

KarinOlsson_cmyk

Karin Olsson

Kulturchef Expressen

Ett kulturjournalistiskt underbarn som bara strax över 30 fyllda tog över kulturchefsstolen på Getingen. Har, kanske mer lyckosamt än konkurrenterna, fört in sin kultursida i det nya medielandskapet. Försvarar samtidigt den klassiska kritiken, exemplifierat inte minst bland annat av listans nummer 70.

25

Robyn-Carlsson

Robyn Carlsson

Musikartist, skivbolags-ägare

Sveriges motsvarighet till Madonna blev en förebild för en hel generation musiker när hon tog kommandot över det egna konstnärskapet och dess ekonomi. Fortsätter att utvecklas och tänja gränser, inte minst genom sina frekventa samarbeten med andra artister.

Läs mer: Hon har visat vägen

26

Farnaz-Arbabi

Farnaz Arbabi

Konstnärlig ledare Unga Klara

Suzanne Ostens skapelse lever väl i händerna på denna egensinniga regissör och dramatiker. Tillsammans med Gustaf Deinoff leder hon den numera fristående Unga Klara och har tagit teaterns radikala arv in i samtidens stora debatter.

27

Lars-Noren

Lars Norén

Författare och dramatiker

Fortfarande giganten inom svensk dramatik. Lämnade Folkteatern i Göteborg för några år sedan utan synlig plattform, men får det han vill uppsatt i princip var som helst. Särskilt hos listans nummer 8.

28

Martina-Montelius

Martina Montelius

Chef Teater Brunnsgatan Fyra

Uppvuxen med kultursked i munnen fann hon sin plats på Teater Brunnsgatan Fyra som hon ärvde efter sin mor (nummer 13). Har utvecklat scenen både politiskt och konstnärligt vid sidan av sitt eget författarskap. Läses oftast på kultursidor och hörs i pod.

Läs mer: Ger fingret åt det fina

29

Marianne-Lindberg-de-Geer

Marianne Lindberg de Geer

Konst/designchef Kulturhuset Stockholm

Långvägarnas långvägare inom kulturlivet. Rör sig obehindrat från den ena konstarten till den andra. Ihop med maken Carl Johan de Geer utgör de en kulturmaktfaktor av format. Kan förverkliga vilket projekt hon vill.

30

Marie-Louise-Ekman

Marie-Louise Ekman

Konstnär och filmare

Lyckades med det omöjliga på Dramaten: att bli en älskad chef. Bakgrunden som professor och rektor på Konsthögskolan, har byggt gedigen makt trots att hon numera bara har sig själv som plattform. Känner alla, överraskar ständigt. Nu som färsk ledamot i Piratförlagets styrelse.

Läs mer:»Behagsjukan kan bli som ett gift«

31

pernillaaugust

Pernilla August

Regissör, skådespelare

Hon är skådespelaren som på senare år har stigit fram som en av de mest hyllade och intressanta på regiområdet. Fick Guldbagge för debuten »Svinalängorna« och följer om några månader upp med storfilmen »Den allvarsamma leken« efter Söderbergs roman.

32

Eva-Beckman

Eva Beckman

Programchef Kultur SVT

Hon är den på SVT som i rollen som programchef förverkligar det som beställs av listans nummer 17. Mångsidig kulturjournalist som ihop med listans nummer 44 utgör den svenska kulturjournalistikens maktsyskonduo nummer ett.

33

Staffan-Forssell

Staffan Forssell

Generaldirektör/chef Statens kulturråd

Han har Kultursveriges största plånbok med 2 miljarder att fördela, där över hälften är öronmärkt för regionala samverkansprojekt. Direktören själv är en doldis i Kultursverige, en flygvapenofficer som via museichefsjobb hamnade på Riksutställningar innan han i fjol tog över kulturrådet.

34

Anna-Serner

Anna Serner

vd Svenska Filminstitutet

Leder ett av den svenska kulturpolitikens mest kraftfulla verktyg som varje år delar ut 300 miljoner kronor till svenska filmproduktioner. Hon utser de viktiga filmkonsulenterna, som denna listas nummer 36, och är den som slutgiltigt godkänner deras förslag till projekt att stödja.

35

Roy-Andersson

Roy Andersson

Filmregissör, ägare filmbolag

Sveriges mest originelle och nu internationellt mest framgångsrike filmregissör. Har genom sitt nätverk och det egna bolaget en unik bas för sin produktion. Aktuell som upphovsman till svenska bidraget till Oscarsjuryn.

36

Baker-Karim

Baker Karim

Filmkonsulent, Svenska Filminstitutet

Filmregissör och manusförfattare som ihop med kollegan Magdalena Jangard (som nu slutar) utgör Svenska Filminstitutets mäktiga långfilmskonsulentduo. Hans styrelseplats i Kungliga Operan ger extra maktpoäng.

37

jonas_fors

Jonas Fors

Vd Svensk Filmindustri

Denne tidigare entreprenör i musikindustrin blev filmentreprenör som vd för snabbväxande produktionsbolaget Tre Vänner, och uppgraderades sedan till storbolagschef när det köptes upp av landets största privata filmbolag, SF. Numera utan biografer.

38

cillabenko

Cilla Benkö

Vd Sveriges Radio

Den förra bossen för Ekoredaktionen leder en storspelare inom kulturen, inte minst inom musiken. Är en mindre kulturproducent än listans etta, men satsar fortfarande stort på kvalificerad kulturjournalistik med program som Kritiken och Kino bland många andra.

39

Kerstin-Ekman

Kerstin Ekman

Ledamot av Svenska Akademien (deltar ej)

Denna både kritikerhyllade och samtidigt brett lästa författarikon har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete sedan 1989, men har inflytande överallt – såsom mini-akademin, Samfundet De Nio.

40

Sara-Stridsberg

Sara Stridsberg

Författare

Prisbelönt författare som har förnyat språket och funnit sin egen genre, i blandningen av dokumentärt och fiktion – alltid med kvalitet. Ständigt Augustprisnominerad. Skriver för teatern och sätts regelbundet upp på Dramaten, nu aktuell med »Beckomberga«.

Läs mer: Tillbaka till dårhuset

41

Hakan-Rehnberg

Håkan Rehnberg

Ordförande Sveriges Bildkonstnärsfond

Konstnär som i sin roll som klubbsvingare i Bildkonstnärsfonden och vice ordförande i övergripande Konstnärsnämnden i princip bestämmer vem som ska få livnära sig på bildkonst i Sverige. Aktuell med separatutställning på Moderna i början på året.

42

Avicii

Tim »Avicii« Bergling

Producent/skivbolagsägare

Ihop med sin manager Arash »Ash« Pournouri har han byggt landets i dag kanske största artistskap inom popmusiken. Singeln som släpptes efter sommaren tar just nu världen med storm och förväntningarna är att albumet i oktober ska göra detsamma.

Läs mer: Konfettiregn kantat av katastrof

43

Gunnar-Ardelius

Gunnar Ardelius

Chef Författarförbundet

Lågmäld författare som blev ordförande för Författarförbundet där han gjort sin röst hörd och lyckats hävda sin grupps rättigheter. Dessutom vice ordförande i Författarfonden som delar ut 130 miljoner kronor årligen.

44

Asa-Beckman

Åsa Beckman

Biträdande Kulturchef Dagens Nyheter

Har hand om kritiken på landets fortfarande mest ansedda kultursida. Vem är värd att omskriva, vem är det inte? Beckman är allsmäktig grindvakt och den som inte sneglar på DN för att bli upplyst ljuger. Syster med listans nummer 32.

45

Rakel-Chukri

Rakel Chukri

Kulturchef Sydsvenskan

Södra Sveriges kulturboss med en liberal utgångspunkt som står stabil också när det blåser. Gör sin tidning relevant i debatten och samlar vassa skribenter, och befäster därmed Sydis roll som Sveriges främsta publicistiska plantskola.

46

christian-wikander

Christian Wikander

Programchef Drama SVT

Är kreativ ledare för produktion av dramaserier och långfilm i jätten som listans etta leder. Denne tidigare såpamanusförfattare hanterar mångmiljonbelopp i produktionen av tv-serier. Också med i SVT:s mäktiga långfilmsgrupp.

47

eva bonnier

Eva Bonnier

Förläggare Albert Bonniers förlag

Hon är »bara« en av förläggarna, men fungerar – likt sysslingen på plats 6 – i kraft av kvalitetsmedveten storägare i koncernen även som Bonnierförlagens litterära hjärta. Också tongivande i hela branschen genom ordförandeskapet i Svenska Förläggareföreningen.

48

Eva-Gedin

Eva Gedin

Förlagschef skönlitteratur Norstedts

Har just sjösatt världens största skönlitterära lansering, med David Lagercrantz Millennium-uppföljare. Ett genidrag som visar hennes slagkraft som förläggare. En i »Familjen bok« tillsammans med systern Jessika på SVT:s Babel.

49

Richard-Herold

Richard Herold

Litterär chef Natur & Kultur

Den tidigare Atlas-förläggaren har satt sitt förlag på den litterära kartan som aldrig förut, inte minst genom utgivningen av listans nummer 51. Förlaget är stiftelseägt vilket ger större konstnärliga friheter än konkurrenterna på platserna 47 och 48.

50

Jan-Gradvall

Jan Gradvall

Kulturjournalist

Nestorn inom populärkulturjournalistiken har ett massivt genomslag varje vecka i DI Weekend, kryddat med insatser i flera andra viktiga medier. Har också tung maktposition i Musikverkets konstnärliga råd som ger stöd till musiklivet.

51

Lena-Andersson

Lena Andersson

Författare

Hon har på senare år ryckt fram som en av Sveriges främsta skönlitterära författare och samhällsdebattörer. Men har också en bakgrund som kritiker och har ett stort nätverk inom förlagsvärlden och kulturen i stort.

52

Jason-Diakite

Jason Diakité

Musikartist

Han är en av landets mest folkkära musikartister och en skicklig entreprenör som har makten över sitt eget konstnärskap. Bygger i skymundan också maktbaser inom politik och näringsliv, bland annat genom stipendium med listans nummer 58.

53

Birgitta-Svenden

Birgitta Svendén

Chef och vd Kungliga Operan

Före detta Wagnersångerska som bestämmer över landets största enskilda mottagare av kulturbidrag, med en budget på en halv miljard. Breddar publiken med barnscen som årets nyhet.

54

Zara-Larsson

Zara Larsson

Artist

Popmusiksveriges framtid. Har stora delar av den yngre generationen i sin fanskara. Bygger sin popularitet lika mycket genom nya medier och andra direktkanaler, parat med ett starkt samhällsengagemang.  Arvtagare till listans nummer 25.

55

Anna-Takanen

Anna Takanen

Teater- och scenkonstchef Stockholms stadsteater

Nyinflyttad till Stockholm efter många år som chef på Göteborgs stadsteater. Tar över den produktiva generatorn för det svenska teaterlivet, men har listans nummer 2 över sig, och får med säkerhet slåss för sin frihet.

56

Kenneth-Kvarnstrom

Kenneth Kvarnström

Danschef Stockholms stadsteater

Finlandssvensken som är landets ledande koreograf, tidigare chef för Dansens Hus och numera ansvarig för ett hundratal föreställningar om året och ett eget danskompani. Har gjort Kulturhuset till ett danscentrum att räkna med.

57

Malena-Ernman

Malena Ernman

Operasångare

Mezzosopranen som landade operan i tv-soffan när hon vann Melodifestivalen. Fick förskoleungarna att sjunga arior i stället för smurfpop. Har vårdat sin publik och har numera över 30 000 följare på twitter där hon ofta sticker ut hakan i politiska frågor.

58

Daniel-Sachs

Daniel Sachs

Ordförande Dramaten

När hans finansiär, miljardären Robert Weil, trappar ned sitt kulturengemang träder Proventus-vd:n in och axlar hans roll som näringslivets främsta kulturaktör. Har i dag egen bas i kulturen via sin stiftelse och även engagemang som filmproducent.

59

Bjorn-Sandmarkfoto

Björn Sandmark

Chef Göteborgs stadsteater

Säg vilken kruka på det göteborgska kultursmörgåsbordet som han inte haft skeden i. Litteraturvetaren som var kommunens kulturchef i sex år, fram till ifjol då han tog över som teaterchef. Blev direkt av med nummer 55 och ersatte med nummer 64.

60

Per-Sundin

Per Sundin

Vd Universal

Han leder Sveriges största skivbolag med 600 miljoner i omsättning och särskild tonvikt på svenska artister, bland andra listans nummer 42 och 54. Har ett intressant sidouppdrag i styrelsen för förlaget som leds av listans nummer 65.

61

tomas-eskilsson

Tomas Eskilsson

Vd Film Väst

Genom enträget arbete har lilla Film Väst (tidigare Film i väst) blivit ett av landets viktigaste filmbolag, delaktig i produktioner av bland andra listans nummer 67. Dess vd är en stridbar och synlig deltagare i filmpolitiken.

62

Petra-Brylander

Petra Brylander

Vd/teaterchef Malmö stadsteater

Ansvarig för Malmös institutionsteater och fyller den med den äran. Publikbeläggningen från 2014 kan få vilken teaterchef som helst grön av avund. Ensam i toppen, på en post som tidigare delats mellan två ansvariga.

63

lisa-irenius

Lisa Irenius

Kulturchef SvD

En innovatör som prisades för sitt redaktörskap på Upsala Nya Tidnings kulturdel. Fortsätter utveckla i nya jobbet, med omdebatterade nya grepp för kritiken där också läsarna ska bjudas in.

64

Pontus-Stenshall

Pontus Stenshäll

Konstnärlig chef Göteborgs stadsteater

En av grundarna till teater Moment och en av landets mest spännande regissörer. Har fått »klassikerkrossare« som signum efter nydanande uppsättningar av kända verk. Färsk på sin post, återstår att se hur resan från fri scen till tung institution går.

65

Dorotea-Bromberg

Dorotea Bromberg

Förlagschef Brombergs

Kraftfull chef för familjeföretaget hon en gång startade tillsammans med sin pappa. Har flera Nobelpristagare i sitt stall, var initiativtagare till Bok- och biblioteksmässan och senare till Sigtuna Litteraturfestival. Ständigt i farten för litteraturen.

66

Svante-Weyler

Svante Weyler

Förlagschef Weyler

Journalisten som blev förlagschef på Norstedts och sedan startade eget förlag. Har gjort sig osams med en del men knutit fler till sig längs resan. Har en air av intellektuell och en kultursidesröst som räknas. Styrelseledamot i SVT.

67

Ruben-Ostlund

Ruben Östlund

Filmregissör

Egensinnig regissör som slagit igenom internationellt med ett udda arbetssätt och eget bildspråk. Drar ämnen till sin spets, vilket skapar debatt och har inspirerat många nya filmskapare. Tävlar med nummer 35 på listan om vem som är mest framgångrik.

68

Yukiko-Duke

Yukiko Duke

Chef Litteraturfestivalen

Finns överallt i Litteratursverige. Recenserar i SVT, redaktörar Vi Läser, översätter Murakami och är dessutom ny chef för växande festivalen Stockholm Literature. Mild i framtoning, men med stor makt över våra läsval.

69

peter-o-nilsson

Peter O Nilsson

Kulturområdeschef SR

Den tidigare kritikern på Expressen gjorde sig ett namn som kulturmakthavare på SVT. Är nu den högste med kulturmandat på SR, och den som till exempel utsett både kulturchefen Mattias Hermansson och chefen för Radioteatern, Malin Axelsson.

70

Nils-Schwartz

Nils Schwartz

Kritiker Expressen

Kallades så sent som häromveckan för »Sveriges bästa litteraturkritiker« av värsta konkurrenten, kulturchefen på plats 8. Den litteraturkritiker som, mer än någon annan, kan skapa – och sänka – ett författarskap.

71

marten_castenfors

Mårten Castenfors

Chef för Liljevalchs konsthall

Tongivande inom svensk konstvärld med chefskapet i konsthallen, men har samtidigt sina makttentakler på fler ställen. Blir självklar på listan i och med uppdraget att köpa in all konst till Stockholms stad.

72

Leif-Zern

Leif Zern

Kritiker DN

Har genom decenniers arbete blivit Kritikern med stort K. Hånad av listans nummer 27 (i dennes publicerade dagbok) och fruktad av teaterfolket, har han behållit en integritet som får hans åsikt att spela roll för biljettförsäljningen.

73

kerstin-brunnberg

Kerstin Brunnberg

Ordförande Stiftelsen Bergmancenter

Den förra radiochefen och ordföranden för Statens kulturråd är en av den svenska kulturens främsta maktspelare, även om hennes nuvarande plattform på Arkitektur- och designcentrum är mindre synlig. Gillas av alla.

74

kjell_englund

Kjell Englund

Chef och konstnärlig ledare Norrlandsoperan

Han leder en av de största kulturinstitutionerna utanför de tre storstadsregionerna. Hans opera är plats för dans, bildkonst och allehanda musikgenrer och utgör ett kulturellt nav för en hel region, i Umeå som är kulturhuvudstad mer än bara ett enskilt år.

75

mattias-andersson

Mattias Andersson

Chef Backateatern

Leder en alltid modig scen och utvecklar samtidigt sitt konstnärskap. »Mental States of Gothenburg« var den första i en rad pjäser där intervjuer, forskning och publikens erfarenheter blandas på ett sätt som satt djupa spår i den samtida teatervärlden.

Hon är mäktigast i Kultursverige

Så gjorde vi listan

Foto: TT, Carl-Johan Söder/SVT, Fredrik Hjerling/SVT, Mia Carlsson, Albert Bonniers Förlag, Hanna Degerström, Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Sergio Joselovsky, Peter Westrup