Recensioner: »En stor tv-serie med ett enormt hjärta«

Text:

Bild: HBO

HBO har filmatiserat den första boken i Elena Ferrantes uppskattade Neapelkvartett – »Min fantastiska väninna«. Det är första gången en icke-engelskråkig satsning görs av det amerikanska produktionsbolaget. Elena Ferrante står själv med som en av manusförfattarna trots att regissören Saverio Costanzo aldrig har mött den person som står bakom pseudonymen Ferrante. 

Och kritikerna är eniga: det är ingen barnlek att göra film och tv-serier av älskade verk, men de unga och oerfarna skådespelarna skildrar de två huvudkaraktärerna Raffaella »Lila« Cerulla och Elena »Lenù« Greco med bravur.

»Hela kvartetten aktriser bär känsligt och närvarande fram Ferrantes berättelse om den laddade vänskapen mellan Lila och Elena, den som både ger och tar och där bildningen och läshungern blir ett slagfält som ömsom sammanför, ömsom söndrar dem. En komplexitet som 'My brilliant friend' ser ut att lyckas förvalta i bild«, skriver Helena Lindblad på Dagens Nyheter.

Recensenterna är även eniga om att serien är berättelsen trogen, till och med för lojal, enligt vissa.

Varietys Daniel D'Addario menar att berättarrösten stundom blir en överflödig ledsagare och The New York Times James Poniewozik är av liknande mening.

»Men det är små klagomål om en serie vars luxuösa produktion innehåller mer än vad som inledningsvis möter ögat«, skriver D'Addario.

Svenska Dagbladets recensent Therese Eriksson menar i sin tur att serien visserligen är sin förlaga trogen, men att den samtidigt är sin egen.

»Här förvandlas den breda epiken till ett kammarspel. Det kan låta smula tillspetsat, visst, men ett av de mest ögonblickliga intrycken är hur sceniskt detta drama är. Kvarteret är kulisser i gråbrunt, statisterna i bakgrunden framstår som rekvisita snarare än som ett levande stadsmyller att tro på«, skriver hon.

Också Göteborgs-Postens Johanna Hagström ger ett högt betyg till serien, men tvivlar på att serien kommer att gå hem hos samtliga tittare.

»Det är bara att konstatera att på ytan händer det inte särskilt mycket. Stundtals går det väldigt långsamt, särskilt för den som vant sig vid amerikanska dramaseriers allt mer effektiva och drivna berättarteknik«, skriver hon.

Mest lyrisk är Rolling Stones Alan Sepinwall som berömmer allt från sceneriet till maktdynamiken mellan de då två huvudkaraktärerna.

»Det är en stor tv-serie med ett enormt hjärta. Var bara beredd på att ditt hjärta kommer att brista nu och då«, skriver han

Tv-serien »My brilliant friend« har premiär på HBO Nordic den 19 november. Läs även Eva Wistens artikel om kvinnlig vänskap här.

Mer om Ferrante

Vänskap mellan kvinnor fascinerar och förfärar (#46-18)

Slutet är här för pseudosuccén (#23-17)

Ferrante ger pseudonymen stjärnstatus (#51-15)