Lavinfara? Knappast!

Text:

Förr var drömmen att komma först upp i liften och likt Ingemar Stenmark tjusigt svänga nedför en hård nypistad backe. I dag är det precis tvärtom. De senaste åren pratar allt fler om att susa ner genom orörd pudersnö.

– Att åka skidor handlar i grund och botten om frihet. Då är det inte konstigt att allt fler söker sig utanför de pistade backarna, säger Claes Forsberg från Svenskt Sportforum.

Det ökade intresset för offpiståkning märks på försäljningen. »Skidor för hela berget« är de mest efterfrågade hos sporthandlarna.

– Man letar efter breda skidor som har bärigheten i djupsnö som samtidigt fungerar bra i preparerade backar. Förr fanns det två skidor att välja på – breda eller smala. I dag är skidorna mycket mer specialiserade, säger extremskidåkaren Viktor Åsander som extrajobbar på Skistore i Göteborg.

Det inte bara skidorna som har utvecklats. I dag finns det strumpor med elslingor så man slipper att frysa om tårna och avancerade sulor så att de mest krokiga fötterna kan trivas i ett par pjäxor. Men framför allt finns det gott om påkostade prylar.

För ett par tusenlappar kan man köpa ett par skidglasögon med inbyggd display som visar höjd och temperatur. Dessutom finns en inbyggd kamera för den som vill filma åkningen.

De nya skidhjälmarna har i sin tur inspirerats av motorcykelhjälmarna. Hjälmarna har ett rörligt skal så att hjälmen snarare än huvudet tar smällen när olyckan är framme.

Folk börjar också få upp ögonen för lavinutrustning. Vanligast är att köpa lavinsändare och spade. Det allra senaste är emellertid lavinryggsäcken med ABS – Avalanche Airbag System. Systemet bygger på att man vid en lavin drar i ett handtag som utlöser två luftkuddar som sitter fastmonterade i ryggsäcken. Luftkuddarna håller sedan kroppen flytande ovanpå lavinen vilket minskar risken att bli begravd under snön.

Men kanske är en lavinryggsäck för 8 000 kronor inte nödvändig för alla som beger sig till fjällen. Även om många av de nya prylarna riktar sig till offpiståkare, stannar drömmen om pudersnö för många just vid en dröm. För även om alla pratar om att åka offpist sker fortfarande 90 procent av all åkning i preparerade pistar.